Printre numeroasele beneficii ale sportului, se vorbeste cel mai adesea despre efectele sale asupra formei noastre corporale, dar si asupra somnului. Dar activitatea fizica regulata este, de asemenea, un lucru foarte bun pentru sanatatea mentala. In special anumite exercitii. Iata cum.
Stres, anxietate, pierderi de memorie, iritabilitate… Oboseala mentala are multe fatete care pot avea un impact asupra vietii noastre de zi cu zi. Ea ne poate afecta atat relatiile personale, cat si munca in egala masura. Aceasta oboseala mentala este legata de o adevarata epuizare psihologica, generata de zilele noastre incarcate. Si, spre deosebire de oboseala clasica, nu este nevoie doar de o noapte de somn bun pentru a scapa de ea.
Rezumat:
Oboseala mentala: daca sportul ar fi solutia?
Dupa cum stim cu totii, nu este intotdeauna usor sa participi la o sesiune de sport atunci cand te simti obosit. Ba, este chiar mai rau atunci cand este vorba de nelipisita mai nou, oboseala mentala, deoarece aceasta poate duce la un sentiment de lene sau chiar mai rau. Se poate instala o adevarata paralizie mentala care te va impiedica mereu sa gasesti puterea de a face sport.
Dar este un fapt dovedit. Activitatea fizica este o modalitate excelenta de a te ingriji de sanatatea mintala si este considerata chiar o alternativa la antidepresive si anxiolitice. De ce ar trebui sa facem asta? Pur si simplu pentru ca sportul este cel care elibereaza endorfine. Adica hormonii care te fac sa te simti mai bine cu tine insuti si cu mintea ta.
Incepe sa practici aerobicul pentru a combate oboseala mentala
Da, ai citit bine! Pentru multi oameni, aerobicul poate parea un pic demodat, asta din cauza faptului ca acest sport a fost deosebit de popular in anii ’80 si ’90. Cu toate acestea, potrivit unui studiu publicat de Health Psychology Research, exercitiile aerobice moderate au oferit o mai buna recuperare a flexibilitatii cognitive, a dispozitiei, a oboselii, a capacitatii cognitive percepute de sine si a motivatiei.
Expertii subliniaza, de asemenea, ca sanatatea fizica si mentala sunt intrinsec legate si ca acestea se pot chiar influenta reciproc. Deci antrenamentul cu tot felul de exercitii aerobice poate avea efecte pozitive asupra stimei de sine si sanatatii mintale. Asupra simptomelor fizice in special, precum si asupra anxietatii si insomniei.