Stomatologia modernă – puntea de trecere de la implanturi dentare la afte

Ai observat vreodată cum, atunci când ai o carie accentuată, apar rapid și aftele bucale? Sau atunci când, în primele săptămâni de purtat un aparat dentar, din cauza arcurilor, dezvolți aceste mici ulcerații numite popular afte? Sau cum, urmarea firească a înserării implanturilor dentare o reprezintă o operație de adiție osoasă care te poate scoate din rutină ta preț de câteva zile? Acest lucru se întâmplă pentru că sănătatea noastră orală influențează sănătatea întregului organism. Această abordare a sănătății orale că influențând și contribuind la starea de bine necesară pentru a avea un stil de viață satisfăcător este considerată că fiind sub apanajul stomatologiei moderne.

Din această perspectivă, astăzi beneficiem de soluții restaurative precum implanturile dentare despre care menționăm mai sus. Acestea înlocuiesc cu succes puntileiar apariția lor în anii ‘80 s-a datorat tocmai acestei noi abordări a stomatologiei – “nu tratăm o gură, tratăm un om”. Care sunt avantajele față de vechea abordare – cu care ești sigur familiar – cea în care avea că obiectiv tratarea durerii prin orice soluție?

Să luăm implanturile, de pildă.

Avantajele acestora se bazează pe naturalețea și rezistența lor în timp. Implanturile dentare au fost concepute ca dinții tăi să poată fi înlocuiți, dar tu să te bucuri în continuare de naturalețe și beneficiile unei dentiții complete, perfect integrate.

În primul rând, un implant are nevoie de suport sănătos, o structură osoasă rezistentă. El este fabricat din materiale care se adaptează, în 99% din cazuri, corpului uman. Titanul și zirconiul sunt materialele principale prevăzute pentru implanturile dentare. Inserarea implantului dentar este realizat cu ajutorul anesteziei. Bontul protetic face legătura între implantul propriu-zis și coroana dentară, vizibilă pentru ochiul liber. Mai mult decât atât, naturalețea implantului este dusă la cote maxime: nuanța coroanei dentare este aleasă în funcție de culoarea naturală a dinților tăi.

Durata de viață a unui implant poate fi între 10 și 20 de ani, în funcție de cum este întreținut. Factori care pot deteriora implantul încă de la început sunt fumatul și neglijarea procesului de igienă zilnică sau periodică realizat în cabinetul stomatologic.

Trecând acum la afectiuni. Cele mai raspandinte afectiuni ale cavitatii orale sunt abcesul, bruxismul si aftele bucale. Aftele bucale sunt caracterizate de mici formațiuni, ușor dureroase și pot apărea pe cerul gurii, pe pereții obrajilor, pe gingie sau chiar pe limbă. Imunitatea scăzută sau stresul sunt doar câțiva factori ce pot provoca apariția aftelor bucale. Se vindecă rapid, au un proces de vindecare care durează între 7 și 10 zile. Însă chiar și după vindecare, organismul este predispus la reapariția aftelor. Cei mai sensibili la această afecțiune a cavității bucale sunt copiii și femeile cu vârsta de până la 40 de ani.

Cele mai periculoase afte sunt cele mari, cu un contur bine definit. Ele sunt dureroase și se vindecă mai greu, în comparație cu micile afte albe. O lună sau chiar două luni poate dura termenul de vindecare al acestora, iar procesul vindecător poate lăsa cicatrici.

În stomatologia de gardă veche, aftele nu erau considerate ca intrând în apanajul medicului stomatolog. Și, de cele mai multe ori, e posibil ca acestea să aibă cauze cronice, care nu au legătură cu cavitatea bucală. Însă, e la fel de adevărat că adeseori sunt cauzate de și de carii sau de tratamente stomatologice  neadaptate. De aceea, stomatologia modernă spune că igienă orală riguroasă poate preveni apariția aftelor bucale, iar hidratarea organismului poate ajuta la vindecarea lor.

Așadar, medicul stomatolog te poate sfătui și trata, te va îndruma către alegerea potrivită pentru ca tu să te bucuri de un zâmbet frumos și o cavitate orală puternică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.