Tesaturile din bumbac, mereu in trend

Indiferent de sezon, de schimbarea trendurilor in moda sau de preferintele vestimentare ale fiecaruia, trebuie sa recunoastem ca bumbacul este o tesatura in top. Fie ca vorbim despre lenjerie intima, despre bluze sau pantaloni, rochii si fuste sau pantaloni scurti, huse, draperii sau lenjerii de pat, o mare majoritate dintre ele sunt realizate din bumbac.

Bumbacul este, atat una dintre cele mai vechi fibre naturale cultivate de om, cat si una dintre cele mai des utilizate in realizarea obiectelor vestimentare. Planta de bumbac face parte din familia Malvaceae, este mica de inaltime si creste cel mai bine in zonele cu temperaturi ridicate. In Romania, planta de bumbac se cultiva in zonele de campie, din sudul tarii, pe suprafete intinse. Aceasta planta nu se foloseste doar in industria textila, sub forma de fibre din bumbac, ci si ca vata sau fese din bumbac, utilizate in domeniul medical sau ulei de bumbac, realizat din semintele plantei de bumbac si utilizat in industria cosmetica, la fabricarea sapunurilor.
Totusi, cea mai larga utilizare a plantei ramane in domeniul tesaturilor, al industriei textile, fiind folosit, in principal, realizarea obiectelor vestimentare, dar si in domeniul amenajarilor interioare, la lenjerii de pat, draperii, huse pentru fotolii si canapele etc.
In lumea textilelor, firele de bumbac sunt foarte usor de prelucrat pentru realizarea metrajelor din tesaturi din bumbac, procesul fiind automatizat de foarte mult timp. In plus, tesaturile din bumbac sunt recunoscute ca fiind rezistente, usor de imprimat sau vopsit, usor de spalat, care lasa pielea sa respire, ideal pentru zilele caniculare de vara, fiind realizate exclusiv din fibre naturale.
Bumbacul este folosit, in general, la majoritatea produselor vestimentare intime si casual. Mai exact, el este preferat pentru tesaturile tricourilor de primavara si vara, pentru rochii, costume, lenjerii si alte accesorii folosite in casa. Confortul hainelor realizate din bumbac este ideal pentru activitatile casnice, in aer liber, pentru activitatile practice. Fiind cultivat pe scara larga, in aproape toate zonele cu clima calda ale globului, pretul acestul material textil este relativ scazut, ceea ce il face si mai convenabil si cautat.
Un alt avantaj al tesaturilor din fibre naturale din bumbac este acela ca din ele pot fi create numeroase tinute vestimentare elegante. Satinul, organza, sifonul, dantale, taftaua sunt doar cateva materiale care au la baza fibrele naturale din bumbac.

Cele mai cunoscute zone de cultivare a acestei plante raman zonele subtropicale, precum Africa, India si Pakistanul. Acestea produc cantitati uriase de bumbac, tesaturile lor fiind exportate la nivel mondial. Desi foarte cunoscut si utilizat, bumbacul este de mai multe feluri. Cele mai scumpe tesaturi din bumbac sunt cele care provin din plantele cultivate in Peru, firele fiind lungi, rezistente si matasoase. In topul celor mai fautate tesaturi sunt si cele din bumbac egiptean, cunoscut, de asemenea, pentru finetea si rezistenta sa. Din aceasta cauza, chiar daca anumite obiecte sunt realizate din daca sunt realizate din tesaturi din bumbac peruan sau egiptean, ele pot fi la fel de scumpe ca cele din matase naturala. De asemenea, o tesatura din bumbac natural fin, poate sta la baza creatiilor vestimentare de lux precum rochiile extravagante. Avantajul acestui material este acela ca ramane mereu in trend, indiferent de anotimp sau de schimbarea modei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.