Rezumat:
Sa pui bani deoparte este mai simplu decat iti imaginezi, chiar daca nu ai cu cine sa imparti costurile lunare. Economisirea consta intr-o formula simpla: cheltuieli reduse si regandirea stilului de viata. Rezultatul te va surprinde, in special daca intentia ta va deveni un obicei zilnic. Mai jos afli exact cum!
Inainte sa actionezi, trebuie sa intelegi ca fiecare schimbare in viata incepe din minte. Si pentru a economisi este esential sa iti setezi mental ca poti sa cheltuiesti mai putin si ca vrei sa ai mai multi bani. Concentreaza-te, asadar, pe acest mod de a trai, pentru a-ti fi mai usor sa pui in aplicare metodele urmatoare:
Gandeste in stil mare!
O vacanta intr-o statiune de lux in Maldive, un an sabatic in Asia de Sud-Est, o masina electrica sau o casa cu etaj ar putea fi unul dintre telurile pentru care sa strangi bani lunar. Important este sa iti doresti sincer acel lucru, deoarece doar astfel vei fi mult mai motivat sa economisesti pentru a-ti indeplini visul. Oricat de greu ar parea de realizat, o dorinta poate deveni realitate daca depui toate eforturile, mental, educational si financiar. Chiar daca nu vei acumula suma necesara, vei avea satisfactia ca te-ai obisnuit sa cheltuiesti mai putin si ca detii un avans pentru ceea ce urmeaza sa faci.
Pune bani intr-un cont separat
Imediat cum primesti salariul, achita toate cheltuielile lunare obligatorii – facturi, intretinere si chirie sau rata. Din suma ramasa, inainte sa cheltuiesti pe orice altceva, obisnuieste-te sa „ascunzi” pur si simplu cel putin 10%, intr-un cont separat, fie unul diferit de cel curent, fie unul special pentru economii cu dobanda. Pentru a-ti fi mai simplu sa economisesti, considera ca te platesti pe tine, ca iti acorzi un bonus lunar pe care sa-l accesezi in viitor. In realitate, chiar acest lucru se intampla, insa important este sa si crezi in aceasta metoda.
In plus, astfel, vei reusi mai usor sa strangi bani pentru scopul tau, care totodata te vor ajuta in situatii neprevazute. Daca, insa, nu ai suficienti bani, dar iti trebuie urgent, poti apela la un credit rapid. Pentru a obtine unul online si a primi suma necesara direct in cont, vezi mai multe detalii aici.
Renunta la surplus sau lucruri fara de care poti trai
Chiar daca sunt foarte multe tentații in jurul tau, poti trai confortabil cu putine lucruri. Pe langa faptul ca trebuie sa te abtii de la a cumpara haine sau obiecte de care nu ai neaparata nevoie, sa economisesti inseamna sa te detasezi de ideea de a acumula bunuri sau de a impresiona alte persoane. Cum totul sta in felul in care privesti viata, lipsa sau prezenta unor lucruri care nu sunt vitale nu te face mai mult sau mai putin important, ci reprezinta un alt mod de a trai.
Pentru a reduce cheltuielile, trebuie sa schimbi cel putin partial stilul de viata. Incepe prin a renunta la urmatoarele lucruri, daca le ai deja, sau la intentia de a le achizitiona:
- orice tip de abonament: cablu TV, sala de fitness (daca vrei cu adevarat sa fii activ, poti face miscare oriunde), canale de filme online, telefonie mobila (opteaza pentru cartela);
- iesirile (dese) la restaurant si distractiile de moment;
- masina – mergi cu transportul in comun;
- mancare comandata – este mai sanatos sa gatesti acasa;
- diverse servicii de cosmetica si ingrijire personala – poti fi facute usor acasa;
- orice altceva care nu este vital si urgent.
Obisnuieste-te sa reduci costul utilitatilor
Locuind singur iti este mult mai usor sa controlezi cat consumi. Cu putin efort te vei obisnui imediat sa nu mai lasi lumina aprinsa daca nu este absolut necesar, sa opresti caldura daca pleci de acasa si sa faci dusuri scurte. Vei vedea diferenta pe facturi.
Invata sa cumperi inteligent doar ce ai nevoie
Cumparaturile nu se fac oricand si oricum, deci nu merge la magazin cand ti-e foame sau doar pentru ca este in drumul tau. Sa cumperi inteligent inseamna sa planifici: faci o lista si nu te abati de la ea, o data pe luna iei toate produsele de ingrijire a casei, optezi pentru alimente de baza in cantitati mari, cu un termen de expirare mediu, cumperi doar atat cat stii ca mananci si consumi tot ce ai cumparat pentru a nu face risipa, alegi produse non-brand sau mai ieftine si cumperi haine si incaltaminte doar daca nu mai ai ce sa porti.
Practic, oamenii au nevoie doar de lucrurile care ii ajuta sa supravietuiasca. Este in regula sa iti oferi mici placeri din cand in cand, insa economisirea presupune sacrificiu. Insa, transformand scaderea cheltuielilor intr-un obicei, iti vei imbogati viata cu lucruri si experiente cu adevarat valoroase.