Muzeul Trovantilor din Costesti, judetul Valcea

localitatea horezuTara noastra este cufarul unde sunt tinute multe comori ascunse, comori pe care nu apucam sa le cunoastem tocmai ca nu ajungem sa aflam de ele. Una dintre acestea se afla in Valcea, foarte aproape de localitatea Horezu, cel mai important centru de ceramica si olarit de la noi din tara. Mai exact, muzeul Trovantilor se afla in localitatea Costesti.

Probabil ca va intrebati si ce sunt Trovantii si de ce sunt atat de importanti si speciali, dar mai ales de ce merita sa fie vizitati intr-un concediu, indiferent ca este unul de relaxare sau unul de explorare. Trovantii mai sunt numiti si „pietrele care cresc”. Trovantii sunt de fapt forme de relief rezultate ca urmare a acumularilor de nisipuri si stratificatii de gresii cu concentratii mari de carbonat de calciu. Ceea ce este cel mai interesant la trovanti este ca acestia cresc singuri din interior catre exterior. Formele lor sunt din cele mai diverse, iar dimensiunile variaza de la cativa mm la cativa metri.

Desi acest tip de forma de relief se gaseste in mai multe locuri din tara, in comuna Costesti la aproximativ 16 km de orasul Horezu, a fost creata o rezervatie geologica, care a devenit si o arie protejata prin lege. Pentru sprijinul acestei arii geologice a fost creat un spatiu special amenajat de 1,1 hectare, unde exista panouri de informare despre aceste “ciudatenii” ale naturii.

Presedintele Asociatiei Kogayon, direct implicat in amenajarea acestui spatiu a declarat ca este singurul loc din Europa unde a fost amenajat un parc special pentru trovanti, in mod special pentru faptul ca atrag foarte mult atentia atat prin marime cat si prin formele foarte diverse (sfere, elipse, discuri, cilindrii etc.)

Dintre cei care au trecut deja pe la muzeul Trovantilor, spun ca cei mai impresionanti sunt cei in forme sferice, dar si cei care se unesc formand figurine foarte distincte.

Daca vrei sa faci o vizita la acest muzeu cand ai drum prin Valcea, cel mai simplu este sa iti gasesti un loc de cazare in apropiere. Horezu este unul dintre cele mai apropiate orase de localitatea Costesti, deci tot ce ai de facut este sa cauti din timp pe internet oferte de cazare in Horezu, unde vei gasi numeroase pensiuni din care sa-ti alegi pe aceea care iti va placea mai mult, apoi sa te bucuri in zilele tale de relaxare cu minunile si frumusetile naturii din tara noastra.

Foto: valcea-news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.