Blugii de designer sunt un articol vestimentar nelipsit in garderoba oamenilor din ziua de azi, sunt mereu la moda, iar acest lucru pare sa nu se schimbe prea curand. Dar, cu circa un secol in urma, sintagma “blugi de designer” i-ar fi determinat pe barbati si pe femei sa ridice din sprancene, cel putin. Acest lucru se datoreaza faptului ca blugii nu au fost ganditi ca un articol vestimentar la moda si, in niciun caz, ca un articol pe care sa il poarte cei din “inalta societate”.
Iata, in randurile de mai jos, cateva cuvinte despre istoria blugilor si cum au ajuns acestia sa fie cel mai popular tip de pantaloni in garderoba oamenilor:
Blugii si-au inceput viata in America in anii 1800 ca pantaloni de lucru pentru barbatii care lucrau afara, intr-o fabrica sau in alte locuri in care era necesar lucrul manual. Acestia au devenit populari la inceputul secolului XX, mai ales cand femeile au inceput sa poarte si ele blugi in timp ce lucrau in fabrici in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. Designul blugilor de lucru a fost departe de cel al blugilor de designer din ziua de azi. Erau umflati si largi, conceputi pentru a facilita mobilitatea si confortul, nu moda. De fapt, Levi Strauss, unul dintre primii designeri de blugi, si-a numit blugii “salopete de blugi” pana in anii ‘60, cand au inceput sa fie mai purtati.
In anii 1950 si 1960, blugii pentru barbati si femei au inceput sa evolueze ca un fashion statement foarte popular. Tanara generatie a favorizat blugii, ca semn al rebeliunii impotriva generatiei bine imbracate a parintilor lor. Asa ca, desi blugii incepeau sa castige popularitate, ei au mai ramas considerati un tip de imbracaminte neelegant. Mai mult, in unele locuri publice era intersiza purtarea blugilor, in special in zonele office.
Cu toate acestea, in anii ‘70 si ’80, blugii nu numai ca au obtinut acceptarea in stilul casual, dar si designerii au inceput sa le vada potentialul. Mai tarziu, creatorii de moda au implicat tot mai mult blugii in creatiile lor, adaugandu-le fel si fel de accesorii si oferindu-le diverse forme atractive. In zilele noastre, blugii pot fi purtati in aproape orice fel de tinuta, in functie de stilul si culoarea lor.
Mai mult, acum aproape ca nu mai exista magazine de haine de unde sa nu se poata achizitiona blugi. Poti cumpara blugi din magazinele din mall-uri, poti cumpara blugi de pe answear sau de pe alte magazine online de imbracaminte si ii poti gasi chiar si pe tarabele din piata. In orice targ sau magazin de haine ai merge, ai o foarte mare sansa sa gasesti blugi de vanzare.