Merita sa iti instalezi un sistem de ventilatie centralizata cu recuperare de caldura acasa?

Peste 80% din timp stam in interior: acasa, la birou, in magazine, etc. Este extrem de important, asadar, sa ne pese de aerul pe care interiorul cladirilor ni-l ofera, deoarece acesta poate contribui la o viata sanatoasa sau din contra, la o viata plina de probleme medicale.

Calitatea aerului de interior este compusa din mai multe elemente: confort termic, miros, umiditate, puritate. Majoritatea oamenilor isi orienteaza atentia doar spre confortul termic, investind in aparate de aer conditionat sau centrale termice performante. Totusi, pe langa temperatura optima locuintele trebuie sa asigure si un mediu fara alergeni si mucegaiuri,c u o umiditate corecta si cu un miros placut. Pentru toate aceste lucruri poate fi folosit un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura.

Ventilatia cu recuperare de caldura poate fi de doua feluri: centralizata si descentralizata. Conform celor de la Altecovent.ro, ventilatia centralizata este cea mai complexa si vine la pachet cu o serie de avantaje.

Cum functioneaza sistemele de ventilatie centralizata cu recuperare de caldura?

Principiul de functionare este simplu: in casa patrunde mereu un aer proaspat, bine filtrat iar afara este scos aerul viciat. Cele doua fluxuri de aer fac schimb de temperatura in momentul in care se intalnesc, ceea ce asigura confortul termic necesar in locuinta. Un astfel de sistem reuseste sa asigure extrem de multe avantaje pentru utilizatorul de rand:

  • Costul de exploatare este minim;
  • Asigura un aer 100% pur in casa si de asemenea, contribuie la o temperatura optima;
  • Este foarte usor de folosit;
  • Contribuie la izolarea fonica a locuintei. Un astfel de sistem poate sa ofere aer curat fara a fi nevoie de deschiderea ferestrelor. Acest lucru inseamna ca zgomotele pot fi tinute in exterior, iar confortul fonic din interior poate fi cat se poate de mare;
  • Elimina o multime de alergeni si de poluanti. Filtrele cu care sunt dotate sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura pot elimina rapid vaporii care duc la dezvoltarea de acarieni si mucegaiuri, polenul care poate fi o sursa extrem de neplacuta de alergii sau diversi solventi, adezivi si agenti poluanti care sunt mereu in suspensie in oras.

Este adevarat ca sistemul de ventilatie centralizat necesita o instalare initiala, inca din faza de constructie a locuintei. Pentru a fi eficient are nevoie de trasarea unei retele de tubulaturi prin pereti, care sa ajunga in fiecare camera a locuintei. Toata aceasta tubulatura costa, iar pretul de instalare a sistemului poate ajunge sa fie destul de mare.

Totusi, daca alegi un sistem de buna calitate precum Aerauliqua, Wafe sau Komfovent, daca alegi o firma in care sa ai incredere, care te ajuta cu montajul si daca instalezi sistemul inca din faza de constructie, acesta se poate dovedi economic pe termen lung. Investitia este recuperata in doar cativa ani, in conditiile in care economiile generate in ceea ce priveste consumul de energie electrica sunt de pana la 25%.

Desi nu inlocuiesc nici centralele termice, nici aparatele de aer conditionat, sistemele cu recuperare de caldura pot genera confort termic atat vara, cat si iarna

Recuperarea de caldura nu este un proces care are loc doar pe timp de iarna, atunci cand caldura trebuie sa ramana in interior. Aceasta este eficienta si vara, asigurand in interior un aer rece. Evident, sistemul de ventilatie nu poate inlocui aparatul de aer conditionat, insa poate sa contribuie foarte mult la confortul termic.

Ce faci daca ventilatia centralizata nu este o optiune pentru casa ta?

De foarte multe ori, ventilatia centralizata nu este o optiune fiabila pentru casele deja construite, deoarece necesita spargerea peretilor, gasirea unor spatii pentru unitatea centrala si foarte mari cheltuieli. Nu este nimic pierdut, insa. Exista si varianta unei ventilatii descentralizate cu recuperare de caldura, care asigura acelasi confort termic si acelasi aer curat, insa nu are nevoie de tubulaturi complicate. Pentru casele in care sistemele centralizate nu su

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.