Sa mananci la un restaurant poate sa fie un lucru agreabil din cand in cand sau practic atunci cand nu ai timp sau cand vrei sa te simti mai bine. Dar daca vrei sa faci cele mai bune alegeri, iata cateva sugestii de care sa tii cont. Controleaza portiile.
In general, portiile propuse la unele restaurante sunt mai mari decat cele pe care le consumam noi acasa. Poti incerca sa ceri o portie mai mica, sa o imparti cu un prieten sau sa duci resturile acasa. Evita pe cat posibil portiile mari. Portiile mari pot parea atragatoare, dar cel mai adesea sunt bogate in materii grase, sodiu si grasimi. Fa alegeri mai sanatoase.
Cere de exemplu, mai multe legume. Pentru a consuma mai multe fibre, poti cere portii suplimentare de legume. Poti comanda pe langa felurile principale, salata sau legume coapte. Cel mai bine ar fi sa inlocuiesti prajelile cu legume. Controleaza consumul de sodiu.
Limiteaza consumul de alimente afumate, care sunt preparate cu sosuri de soia sau teriyaki. Poti opta si pentru versiunea redusa de sodiu mai ales cerand sa fie servite separat.
Evita bauturile carbogazoase. Bea apa sau lapte slab in grasimi in loc sa bei bauturile dulci carbogazoase, ceaiul cu gheata sau limonada. Incearca sa bei apa gazoasa cu putina lamaie sau lime. Poti intreba si cum este preparata mancarea.
Poti comanda alimente preparate pe aburi sau la cuptor, pe grill sau rotisate. Atunci cand alimentele sunt preparate prin prajire sau cand sunt pane caloriile se acumuleaza foarte repede. Inainte sa mergi la resturant. Cere informatii nutritionale sau viziteaza site-ul Web al restaurantului. Alege alimente bogate in proteine, in fibre si vitamine dar care contin mai putine calorii, materii grase, sodiu si zahar.