Cum sa lansezi lampioane zburatoare de anul nou

Traditia lansarii artificiilor si petardelor de anul nou este nenecesar de zgomotoasa si produce foarte mult fum. O alternativa mult mai potrivita, in mod special in zonele cu cer senin si multe stele precum zonele de munte sau cele de pe malul marii, este lansarea de lampioane zburatoare. Acestea umplu cerul de lumina insa pastreaza o tacere solemna care face posibila trairea momentului la intensitate maxima si transforma aceasta modalitate de a sarbatori intr-una dintre cele mai emotionante experiente ce pot fi traite de anul nou.

Precautii:

Este foarte important ca lampioanele sa fie achizitionate dintr-o sursa sigura si nu confectionate in regim DIY (do-it-yourself), mai putin in cazurile in care se cunoaste bine intregul proces, pentru a se evita posibilele accidente.

Precautiile principale ce trebuie luate au de-a face cu sursa de foc folosita pentru aprinderea acestora. Se recomanda chibrit sau bete lungi cu care se poate controla mai usor focul decat in cazul brichetelor puternic influentate de vant.

Nu se recomanda lansarea in zone in care se lanseaza concomitent artificii, acestea putand afecta lampioanele si provoca incendii.

Mod de lansare

Lansarea de lampioane zburatoare este un proces foarte simplu si putin periculos la care poate participa oricine, inclusiv copiii daca sunt sub supravegherea parintilor.

1. Alegerea locului pentru lansare – locurile ideale pentru lansarea lampioanelor sunt spatiile deschise precum platourile montane sau plaja, de aceea ele sunt recomandate in mod special pentru persoanele care aleg sa petreaca revelionul la munte sau la mare. Pentru persoanele care doresc totusi sa lanseze lampioane in oras, o parcare deschisa sau un parc sunt perfecte pentru a putea urmari lampioanele cum se ridica lent catre cer.

2. Se deschide lampionul – acesta este de obicei impachetat si trebuie sa contina zona ce va arde pentru a inalta lampionul si lampionul in sine. In general ambalajele contin instructiuni pentru utilizare ce pot fi urmate cu usurinta.

3. Scrierea unor mesaje – daca se doreste urmarea traditiei asiatice de a trimite mesaje si dorinte catre cer folosind lampioane zburatoare, se poate scrie un mesaj pe suprafata acestora sau se poate chiar desena ceva de catre persoanele care au inclinatii artistice. Mesajele pot fi orice, de la dorinte la rugaciuni sau chiar obiective pentru noul an si contibuie la imbogatirea experientei. Mesajul se scrie inainte de a iesi afara pentru lansare astfel incat acestea sa poata fi ornate cu atentie si compuse fara graba.

4. Se umple lampionul cu aer – pentru a-l umple cu aer, acesta trebuie leganat usor dintr-o parte in alta pana cand capata forma.

5. Aprinderea lampionului – se recomanda ca acestea sa fie aprinse cu atentie, iar sursa de foc sa nu fie lasata la indeamna copiilor. Se aprind toate cele patru colturi ale suprafetei speciale si se asteapta pana cand se simte lampionul inaltandu-se inainte de a i se da drumul.

Spectacolul lansarii lampioanelor zburatoare este incomparabil cu cel de artificii, acestea au un drum lin si solemn catre cer si pot fi privite minute intregi cum se indeparteaza pierzandu-si forma si culoarea, purtand cu ele mesajele si dorintele celor care le lanseaza pana in momentul in care se pierd printre stele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.