Limbaje de programare care se utilizeaza in gazduirea web

Fiecare porgramator utilizeaza diverse limbaje de programare pentru ca site-ul la care lucreaza sa fie optimizat atat pentru serverul pe care va fi gazduit cat si pentru motorul de cautare si pentru preferintele clientilor. Printre cele mai utilizate limbaje cu care lucreaza developerii in utlima perioada, ai ales ca au aparut si cms-urile, sunt PHP si ASP. Fie ca e vorba de cunostinte sau de preferinte, fiecare alege una din doua, dar asta nu califica nici un limbaj ca fiind mai potrivit sau mai bun decat altul.

limbaje programareFiecare dintre limbajele de programare de pe piata dezvoltatorilor are avantajele si platformele web in care se prezinta cel mai bine, altele nu sunt compatibile cu anumite pluginuri. Important este ca limbajul sa imbogateasca site-ul, sa il faca mai performant si sa inmulteasca util aplicatiile de pe site.

Ce ofera ASP? ASP-ul este, daca putem spune intr-un limbaj mai comun, echivalentul lui PHP. ASP este dezvoltat si creat special de Microsoft, insa functioneaza si pe alte sisteme de operare sau pe server cu Linux, spre exemplu. Microsoft a creat AS-ul pentru servere care utilizeaza sistemul de operare windows. Specialistii spun ca ASP-ul este mai greu de invatat decat PHP. Faptul ca in programare se poate folosi asp-ul cu scripturile sale atat in Visual basic cat si in C# il face mai greoi si mai ambiguu pana ce ajungi sa il stapanesti. Nu este la fel de mult utilizat ca si PHP-ul, insa este compatibil cu binecunoscutele baze de date Mysql care sunt printre cele mai puternice si stabile declarate de dezvoltatori.

De ce PHP? Este mai popular si mai flexibil decat alte limbaje si scripturi facute in alte coduri de programare. Este compatibil atat cu sistem de operare Linux cat si Windows, instalte pe serverele de hosting. Se alatura perfect cu sistemele de baze de date de tip Mysql iar serverele le ruleaza cat se poate de rapid daca nu intervin erori din exterior.

Ce il leaga de cms-uri? Trebuie sa stiti ca php este utilizat in cms-urile cele mai utilizate de dezvoltatori: wordpress si joompla, plus multe altele. Scripturile sale sunt mai usor de realizat si de tinut minte. In plus pe langa aceasta, limbajul este sustinut de documentatie completa, disponibila pe web si mai ales in comunitati online unde oamenii impart pareri, cer sfaturi, ceea ce il face popular si disponibil aproape oricui. Hosting-ul web bazat pe php este mai cautat si mai ieftin, costurile de achizitionare a unui pachet si a licentelor ori ale modulelor de securitate sunt mai mici decat la asp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.