Zilele trecute moneda unica europeana s-a depreciat pe pietele externe atingand cel mai mic curs valutar euro din ultimele trei luni in raport cu dolarul. Acest lucru s-a intamplat pe fondul anuntului facut de Germania conform caruia numarul somerilor din aceasta tara a crescut considerabil in decursul lunii mai, dar si a informatiei referitoare la declinul creditarii in zona euro. In aceste conditii investitori asteapta ca BCE (Banca Centrala Europeana) sa intervina cu noi masuri de stimulare.
Moneda unica europeana a scazut destul de mult in ultimele zile in raport cu dolarul, conform pietei din New York, atingand cel mai scazut curs din 13 februarie si pana in prezent. Jeremy Stretch, seful departamentului de strategie valutara al Canadian Imperial Bank of Commerce din Londra a declarat ca evolutia euro este afectata in primul rand de datele economice inregistrate in Uniune.
1. Rata somajului in Germania
Conform datelor oficiale, numarul persoanelor ramase fara loc de munca in Germania in luna mai se ridica la 23.937, numarul total al somerilor in aceasta tara atingand aproape 2,91 de milioane de cetateni. Aceasta crestere a numarului de someri cu peste 23.000 de persoane este cea mai mare inregistrata din aprilie 2009, iar in plus, a venit in urma estimarilor analistilor care spuneau ca in luna mai numarul somerilor va scadea cu 15.000, nicidecum ca va creste. Acesta este unul dintre principalele aspecte care au dus la un curs valutar euro minim in raport cu dolarul.
Cu toate ca numarul somerilor a crescut, rata somajului in Germania ramane neschimbata, la 6,7%, inregistrand cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani. Per total, piata muncii in Germania se afla intr-o situatie buna, chiar daca economia a inregistrat o incetinire in luna mai fata de primul trimestru al anului.
2. Creditarea din zona euro
Al doilea factor care a dus la deprecierea monedei europene in raport cu dolarul american este reducerea creditarii in zona euro. Datele anuntate de BCE arata ca in ritm anual creditarea s-a redus cu 1,8%, aprilie 2014 fiind cea de-a 24-a luna consecutiva de declin al acestui segment.
La reuniunea de politica monetara programata pentru data de 5 iunie 2014 se asteapta ca BCE sa adopte un pachet de masuri menite sa stimuleze economia in zona euro. Printre masurile care sunt asteptate se numara reducerea dobanzii cheie si aplicarea de dobanzi negative la depozitele constituite la BCE.
Aceste masuri sunt menite sa readuca pe piata un curs valutar euro favorabil in raport cu dolarul.