Tendinta de simplificare a procedurilor de creditare este o certitudine, atat IFN-urile cat si bancile axandu-se pe oferirea de credite rapide online.
Evolutia tehnologiei intr-un ritm aproape ametitor aduce dupa sine o serie de schimbari de mentalitate.
In Romania, cu siguranta tehnologia a luat-o inaintea mentalitatii la nivelul intregii populatii, lucru destul de greu de inteles si mai ales de explicat. Putem doar sa presupunem ca s-au creat in societate niste diferentieri majore intre diverse paturi sociale.
In acest context al evolutiei tehnologice, oamenii au anumite asteptari. Nu mai doresc birocratie, s-au saturat de hartii, s-au saturat de dosare cu sina si stampile, s-au saturat de asteptari la cozi interminabile, de ghisee peste ghisee etc.
Omul de azi vrea sa rezolve repede problemele mai rapid pentru ca timpul lui este mult mai pretios. Oamenii sunt mult mai ocupati, timpul liber fiind mai redus si din aceasta cauza mult mai apreciat pentru a fi risipit pe operatiuni inutile.
Acestea fiind spuse, oamenii vor acces rapid la diverse servicii si produse. Cumpara mult mai mult online, astfel castigand timpul pierdut prin magazine. Platesc cu cardul. Achita facturile online.
Invatati fiind cu accesarea de credite IFN, deja de cativa ani buni, oamenii isi doresc ca orice credit sa poata fi accesat intr-o asemenea maniera.
Drept urmare a acestor asteptari, bancile au inceput sa-si simplifice si ele mult procedurile de accesare pentru produsele din portofoliu.
Usor-usor, in piata exista deja cateva banci care ofera credite rapide online. E adevarat ca trebuie sa indeplinesti niste conditii pentru a avea acces la aceste produse, insa, lucrurile se misca si merita sa remarcam aceasta evolutie pozitiva in dreptul bancilor.
Unele banci acorda credite online clientilor existenti, cei care isi incaseaza veniturile prin respectiva banca. Si acestia trebuie sa indeplineasca conditiile de eligibilitate pe care banca le impune tuturor clientilor, aspiranti la creditele proprii. Exista, astfel, conditionari de vechime in munca, de venit, de scoring in BC etc.
IFN-urile, cum va spuneam anterior, acorda deja de cativa ani credite nebancare online, in conditii deosebit de permisive, fara multe cerinte, fara acte fizice.
Solicitarile acestor societati nebancare la accesarea unui imprumut online se rezuma de regula la doua acte scanate ori fotografiate, este vorba de CI/BI si extras de cont. Extrasul de cont reprezinta dovada venitului pentru cei care acceseaza un credit.
Limitarile impuse de IFN-uri la accesarea unui imprumut se refera indeosebi la varsta, cetatenie si venit.
Venitul a devenit un factor determinant in acordarea creditelor nebancare si bancare de cand gradul de indatorare a fost limitat. Incepand de la 1 ianuarie 2019, gradul de indatorare a fost restrans la 40% pentru creditele acordate in lei si respectiv la 20% pentru cele in euro.
IFN-urile sunt mai putin interesate de vechime si scoring din BC. Dar, aceste impuneri sunt de regula destul de diferite de la o societate la alta. Unele IFN-uri solicita o anumita vechime minima in munca, altel nu accepta persoane cu scoring negativ in BC.
Din punct de vedere perceptiv, creditele rapide online de la IFN sunt produse facile acordate in conditii lejere, cu acte putine scanate si incarcate pe internet. Totodata, aceste produse ofera clientilor sume mici de bani pe perioade scurte de timp.
Asadar, creditele rapide online nebancare sunt asimilate in piata microcreditelor. Nu intotdeauna se intampla insa asta. Sunt si IFN-uri care acorda credite rapide online in cuantum ridicat pe perioade lungi de timp. Insa, putem spune ca aceste din urma sunt exceptiile.
Spre deosebire de bancile care acorda credite online, ale caror produse au aceleasi dobanzi ca si celelalte acordate in agentiile bancilor, produsele oferite de IFN-uri online sunt mai scumpe.
IFN-urile care acorda credite online practica de regula dobanzi mari. In fapt, microcreditele acordate online sunt cele mai scumpe produse din piata. Ele vin intr-adevar cu conditii usor de indeplinit, insa, dobanzile sunt costisitoare. Daca ne uitam si la penalizarile practicate in caz de intarziere la plata unor rate, putem sa privim cu precautie astfel de imprumuturi si sa apelam la ele doar in cazuri de extrema urgenta.