Poarta casei tale este extrem de importanta, oferind siguranta, confort si de foarte multe ori estetica. Optiunile pe care le ai sunt numeroase, atat in functie de materialul din care este construita poarta, cat si in functie de modul in care se deschide. poti opta pentru porti culisante sau batante, pentru porti din lemn, fier forjat, PVC sau diverse alte materiale si pentru porti simple, care se deschid manual sau porti automatizate. Evident, in ultimii ani portile automatizate au fost din ce in ce mai solicitate producatorilor si montatorilor de porti, iar motivele sunt clare:
- Confortul unei porti automatiate este mai mare;
- Rezistenta la tentativele de intrare prin efractie este si ea mai mare;
- O poarta automatizata reuseste sa aiba o durata mare de viata.
Cel mai adesea, cele mai automatizate porti sunt cele culisante, motiv pentru care vom incerca sa descoperim cat mai multe despre aceste porti.
Ce sunt portile culisante?
Sunt porti care se deplaseaza doar pe orizontala, cu ajutorul unor rotite. Acetea pot fi culisante la sol sau autoportante in consola. De regula, portile culisante la sol sunt mai ieftin, iar deschiderea lor se face simplu, cu ajutorul unor role care se deplaseaza pe o sina. In ceea ce priveste portile autoportante in consola, se evidentiaza prin faptul ca gliseaza fara sa atinga solul, avand role montate in partea superioara si inferioara a unui bloc de fundatie.
Avantaje si dezavantaje porti culistante la sol. Un prim avantaj este faptul ca sunt mai economice. De asemenea, ocupa mai putin spatiu. Din pacate, automatizarea lor ete destul de complicata, deoarece solicita foarte mult motorasul care le deschide. De asemenea, zgomotul produs la inchidere si la deschidere este destul de mare iar riscul de avarie este si el considerabil. Pe timp de iarna, aceste porti se ingrijesc destul de greu, deoarece este necesara curatarea permanenta a zapezii de pe sine.
Avantajele si dezavantajele portilor culisante in consola. Aceste porti sunt mai costisitoare, insa prezinta o multime de avantaje: sunt mai silentioase, au o durata de viata mai mare, nu necesita cine stie ce efort pentru intretinere si folosesc motorul mult mai putin decat cele la sol. Pentru instalarea portilor in consola este nevoie de mai mult spatiu, insa si de o pregatire minutioasa.
Investitia in alegerea unor porti de buna calitate si in automatizarea acestora poate sa fie destul de mare, insa rezultatele sunt foarte bune, atata vreme cat alegi materiale durabile si o firma de incredere care sa te ajute cu tot procesul.