Vrei sa apelezi la servicii de foraje puturi? Inainte de a o face este bine sa fii cat mai bine informat. Un put este sursa excelenta de apa, care iti poate imbunatati in mod considerabil viata, insa in acelasi timp, pentru a furniza apa pura pe care o doresti, trebuie sa fie bine ingrijit. Conform statisticilor preluate de la numeroasele foraje puturi Bucuresti, cele mai intalnite cauze care duc la imbatranirea putului sunt urmatoarele:
- Colmatarea. Filtrul forajului si zona care se afla in jurul acestuia se poate colmata. Practic, particulele de nisip ajung sa blocheze filtrul si sa nu mai lase apa sa patrunda spre acesta. Colmatarea poate sa apara in orice foraj, insa principala cauza este alegerea gresita a pietrisului margaritar si a fantelor. Este motivul pentru care este indicat sa se opteze intotdeauna pentru experti in foraje puturi, deoarece odata aparuta colmatarea, reabilitarea forajului este foarte greu de realizat.
- Innisiparea. Este o alta problema des intalnita. Practic, nisipul fin din stratul acvifer patrunde in put si blocheaza filtrele. Pentru evitarea innisiparii, tot alegerea corecta a pietrisului margaritar si a fantelor este foarte importanta.
- Coroziunea. Coloana filtranta poate sa fie supusa coroziunii, care este rezultatul a numeroase actiuni chimice. Daca nu este tratata cu atentie, coroziunea poate duce la distrugerea putului. Din fericire, in ultimii 20 de ani, puturile au fost dotate in cea mai mare parte cu tubulaturi din PVC care nu prezinta risc de coroziune. Un put construit de mai bine de 20 de ani insa, cu tubulatura de otel, poate sa genereze probleme destul de mari.
- Incrustarea fantelor. Este procesul prin care numeroasele substante ce se pot dizolva in apa se depun pe filtru. Acest lucru duce la diminuarea debitului si uneori la probleme mai grave, cum ar fi secarea totala a putului.
Ce trebuie facut pentru evitarea tuturor acestor probleme?
Exista destul de multe lucruri ce trebuie facute pentru a asigura o durata de viata cat mai mare pentru un put forat. In primul rand, trebuie sa fie aleasa o tubulatura de cea mai buna calitate, dintr-un PVC cat mai sigur si rezistent. De asemenea, fantele si pietrisul margaritar trebuie sa fie alese cu atentia, iar denisiparea este bine sa fie un proces facut periodic. Nu in ultimul rand, trebuie sa te asiguri ca exploatarea forajului se face corect, fara debite prea mari si cu cat mai putine procese de pornire/oprire.
Chiar daca au aparut toate aceste probleme insa, nu este nimic pierdut. Exista variante de reabilitare a unui foraj de apa, insa uneori pot fi destul de costisitoare.