8 fapte interesante pe care probabil nu stiati despre lemn!

Intreaga umanitate depinde de aceste 4 elemente: aer, apa, pamant si foc.  Datorita utilizarii si importantei pe care o are in vietile noastre, credem cu tarie ca exista si un al 5-lea element: lemnul.

Cantitatea de lemn pe care o folosim in viata noastra de zi cu zi este destul de mare. In afara de usi, majoritatea mobilierului pe care il utilizam in casa sau la locul de munca are cel putin un element din lemn in compozitia sa.

Exista numeroase fapte interesante despre originile lemnului si modul in care a fost folosit acesta de-a lungul timpului, iata cateva dintre ele:

  1. Lemnul de mahon detine un statut regal in toata lumea. Datand inca din secolul al XVII-lea, mahonul a fost folosit la scara larga in Marea Britanie. Este un lemn fin, solid si atragator estetic. Cu toate acestea, avand in vedere cererea sa uriasa si tristul fapt ca sursele de arbori de mahon nu au fost niciodata reinnoite, acest tip de lemn este destul de scump.
  2. In prezent exista numeroase derivate ale lemnului, cum ar fi lemnul stratificat. Te-ai intrebat vreodata cand a inceput cu exactitate prelucrarea lumnului? Ei bine, exemple de prelucrare a lemnului pot fi gasite si in civilizatiile chineze timpurii. In jurul anului 720 i.e.n., lemnul era prelucrat pentru crearea de ghivece, mese si mobilier.
  3. Primele moschei si case private din tarile arabe, care sunt inca in picioare astazi, au ferestrele confectionate din lemn si au fost lucrate precum sculpturile vechi din Orientul Apropiat.

Mesterii de lemn din Siria, Egipt, Persia si Spania au creat panouri rafinate, elaborate si delicate pentru armaturi, mobilier, captuseli si tavane. Acesta poate fi foarte bine cel mai timpuriu exemplu de proiectare personalizata a lemnului.

  1. Unii savanti cred ca egiptenii au fost primii lucratori care au adaugat lac la lemnul lor. Compozitia acestor finisaje nu este cunoscuta nici in prezent.
  2. IKEA utilizeaza de unul singur 1% din productia mondiala totala de lemn din fiecare an.
  3. Stejarii britanici pot trai timp de 500 de ani, iar daca Henric al VIII-lea nu i-ar fi taiat aproape pe toti pentru a construi nave de razboi, ne-am fi bucurat de foarte multi dintre ei in prezent.
  4. In istoria antica in jurul anului 3600 i.Hr., paturile erau facute din frunze de palmier, paie si piei de animale. Primul pat modern a fost realizat din lemn in secolul al XII-lea.
  5. Cheresteaua este un lemn cultivat special pentru tamplarie si constructii. Peste 70% din populatia lumii locuieste in locuinte din cherestea.

Copacii au devenit un aspect integrant in industria constructiilor de astazi. Tocmai de aceea, Construiesti.com vine in ajutorul tau cu o varietate de produse din lemn pentru tine si proiectele tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.