5 motive pentru care să alegi o casă pe structură de lemn

Pe lângă arhitectură, număr de camere sau dispunerea lor, un viitor proprietar de casă este interesat acum și de eficiența ei energetică, un control mai eficient al costurilor sau rezistența la cutremur. Sunt aspecte foarte importante, mai ales în contextul actual, care pot fi rezolvate prin alegerea unui sistem de construcție potrivit. Lemnul, deși un vechi material de construcții, este privit de multe ori cu reținere și considerat mai potrivit pentru cabane sau acareturi. Nimic mai fals! Casele pe structură de lemn care se construiesc acum beneficiază de cele mai noi și moderne tehnologii, materiale și echipamente, fiind rezistente, călduroase și ușor de întreținut. Mai jos, doar 5 dintre motivele pentru care ar trebui să alegi lemnul pentru viitoarea ta casă.

Personalizabile 100%

Alegerea structurii de lemn nu afectează cu nimic aspectul exterior al casei și nici nu impune restricții privind arhitectura interioară sau exterioară, fiind personalizabile 100%. Cu același finisaj exterior, două case cu aceeași arhitectură, dar cu structura din materiale diferite, nu pot fi deosebite. Lemnul poate fi vizibil doar dacă se dorește acest lucru, dar va încălzi atmosfera și va contribui la sănătatea fizică și psihică a locuitorilor, fie că se vede sau nu.

Sunt călduroase și eficiente energetic

Casele pe structură de lemn nu folosesc beton, ciment sau mortar. Pereții și planșeele sunt construiți sub formă de cadre din stâlpi și grinzi din lemn, rigidizate față-spate cu panouri cu rol structural. Se formează o cutie, formă despre care fizica spune că este una dintre cele mai rezistente (își păstrează forma și la cutremure de 7 pe scara Richter). Fără materiale care au nevoie de timp pentru a se întări și usca, după ridicarea pereților atmosfera în interior este caldă și plăcută, iar finisajele pot fi făcute imediat.

Vezi si:  Montare parchet cu profesionisti este solutia optima

Dar sunt călduroase și eficiente energetic nu doar datorită folosirii lemnului. Aceste structuri case lemn permit montarea materialul izolator în interiorul peretelui, în cutia formată. Astfel, pereții sunt bine izolați termic, casa fiind caldă încă de când este ridicată. Cu încă un strat de material izolator la exterior și ferestre performante bine montate, casa devine eficientă energetic, adică va avea costuri de întreținere sub 50 kWh/m² anual.

Se comportă mai bine la cutremur

Lemnul este un material rezistent, dar ușor. Față de materiale precum betonul sau cărămida este de 3-4 ori mai ușor ( 500-600 kg/m³ lemn de pin,  2200 kg/m³ beton pentru construcții). În consecință, casa pe structură de lemn va fi mai ușoară. Tot fizica ne spune că forța seismică cu care cutremurul acționează asupra casei este direct proporțională cu greutatea acesteia. Deci, o casă mai ușoară înseamnă o forță seismică mai mică.

Lemnul nu este doar ușor ci și elastic, adică revine la forma inițială când forța care acționează asupra lui încetează. În timpul unui cutremur apar forțe care nu determină doar tasarea ci și deformarea. Spre deosebire de structura de lemn care este elastică, zidăria nu este și astfel pe acești pereți vor apărea crăpături.

Șantier mai scurt și mai curat

Lipsa materialelor umede care au nevoie de timp pentru uscare și întărire este unul din factorii care scurtează timpul de lucru. Dar cea mai importantă reducere a timpului petrecut pe șantier apare pentru că structurile din lemn pot fi făcute în fabrică, la adăpost de intemperii și cu utilaje performante, imposibil de folosit pe șantier. Pereții și planșeele vor avea o calitate foarte bună, iar montarea lor pe șantier va fi rapidă și precisă.

Vezi si:  Ce este o pergola bioclimatica? Iata tot ce trebuie sa stii

Cu majoritatea lucrărilor făcute în fabrică, șantierul va fi mult mai curat. La acest aspect va contribui și lipsa cofrajelor și a resturilor de material întărit, o normalitate când sistemul de construcție presupune utilizarea materialelor umede.

Control mai eficient al costurilor

Folosirea materialului lemnos pentru realizarea structurii presupune un calcul și un proiect foarte exact. Pentru a ajunge la performanțele cerute de proiectul de rezistență se folosește un număr exact de de structuri formate din grinzi, stâlpi și panouri. Acesta nu poate fi schimbat decât dacă se schimbă proiectul. Astfel, costul stabilit în faza de proiectare va rămâne neschimbat pe șantier.

Litarh este o companie românească care construiește case pe structură de lemn de aproape 20 de ani. A început în țări cu experiență din Europa, fiind apreciată pentru seriozitate și profesionalism. Pe măsură ce românii au înțeles calitățile lemnului, Litarh a început să construiască și în țară. Acum deja sunt mulți care se bucură de avantajele caselor pe structură de lemn, unele chiar cu performanțe energetice de excepție (casă pasivă – consum anual sub 15 kWh/m²).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.