Trei greseli care te impiedica sa obtii fotografii reusite

Orice fotograf începător, amator și chiar profesionist este preocupat de un singur lucru: să facă fotografii bune. Dar ce inseamna o fotografie bună? Și, mai ales, care este cea mai bună modalitate de a o realiza? Printre nenumaratele tutoriale și conținuturi foto, nu este ușor să găsești sfaturile potrivite pentru a stăpâni tehnicile foto. Așadar, care sunt setările foto esențiale pe care trebuie să le cunosti? Care sunt întrebările corecte pe care trebuie să ți le pui? Iti spunem noi chiar acum!

O fotografie de succes înseamnă să gândești…!

Greșeala fundamentală pe care o fac fotografii începători este să creadă că fotografia constă în a aplica rețete. Acestia isi doresc o procedură gata de utilizare pentru fotografia de peisaj, de portret, de călătorie și așa mai departe. Ei bine, avem o veste proastă: a face fotografii bune nu înseamnă doar să aplici „prostește” o metodă. Nu exista nicio fisa foto de vândut, pentru că nu vei deveni un fotograf desăvârșit, chiar dacă ești amator, copiind setările pe care le folosesc altii pentru o anumita fotografie.

Pentru a obține fotografii bune, nu este suficient să aplici setări gata făcute. Fotografia necesită multă gândire și reflecție. În primul rând, înainte de a apăsa declanșatorul, gândeste-te la setări în raport cu luminozitatea scenei. Înțelegi că nu vei folosi aceleași tehnici și setări pentru a fotografia un peisaj la prânz ca la ora 19.00, într-o zi însorită sau înnorată. Apoi, totul depinde de subiect. În funcție de subiect, nu îti reglezi aparatul foto în același mod. În cele din urmă, te gândesti în mod constant la modul în care vrei să surprinzi scena și subiectul.

Greșeala nr. 1: ignorarea triunghiului de expunere pentru fotografii reușite

Principalele preocupări ale unui fotograf sunt diafragma, viteza obturatorului și ISO. Acestea sunt cele trei componente pe care le verifica înainte de fiecare fotografie. Acestea sunt setările din vechiul și bunul triunghi al expunerii. De fapt, rolul principal al fotografului este să se asigure că imaginile sale sunt expuse corect. Fotografia înseamnă a scrie cu lumina, iar acest lucru are o realitate practică. Nu este doar un citat de dragul de a fi citat! Expunerea este firul comun care traversează gândirea fotografului pe tot parcursul ședinței foto.

Greșeala nr. 2: neglijarea focalizării înainte de a face o fotografie

A doua preocupare a fotografului este focalizarea! Alegerea focalizării este un reglaj care este prea des neglijat. Dar focalizarea este importantă deoarece, dacă subiectul este defocalizat, fotografia ta va fi un eșec și nu poți face nimic în acest sens. De fapt, dacă subiectul nu este focalizat, nu vei putea compensa acest lucru în software-ul de post-procesare…

Greșeala nr. 3: neglijarea importanței încadrării și compoziției pentru o fotografie reușită

Tehnica este foarte bună – este chiar esențială dacă vrei să eviți să te alegi cu o fotografie ratată. Așadar, este vital să știi cum să faci fotografii bune. Totuși, așa cum am spus, nu există o rețetă gata făcută. Ceea ce nu vă vor spune niciodată EXIF-urile este de ce și cum a încadrat fotograful imaginea. De ce a făcut o astfel de alegere de compoziție? O fișă practică, cum ar fi un copy/paste de setări, nu iti va explica niciodată acest lucru și, mai ales, nu te va ajuta niciodată să înțelegi. Dar încadrarea și compoziția ar trebui să te preocupe întotdeauna.

Fotografia înseamnă să transmiți un mesaj în imagini

Dacă există o singură lecție de învățat din acest articol, aceasta este să nu uităm niciodată că fotografia înseamnă să arătăm ceva fără să explicăm. A fotografia înseamnă a spune o poveste fără să vorbești. Poți avea o fotografie perfectă din punct de vedere tehnic, o fotografie bine expusă, căreia i-ai aplicat setările potrivite. Dar dacă uiți ceea ce este esențial, și anume mesajul pe care vrei să-l transmiți, atunci fotografia ta nu va fi un real succes. O fotografie de succes înseamnă să transmiți o idee în imagini fără să explici de ce.

Sursa: https://www.blog-photo-lumix.com/reussir-photos/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.