Inceputurile hostingului in Romania si in lume

istorie hostingInainte de 1991, respectiv de ’89 nu exista internetul si hostingul pe care il cunoastem cu totii astazi. Pare destul de evident faptul ca dupa caderea cortinei de fier industria IT s-a dezvoltat si a cunoscut un boom fara precedent pentru ca nu mai existau sisteme de guvernamant care sa reglementeze si sa controleze aceste canal urias si multifunctional de comunicare. Internetul, cuprinde aproape 200 milioane de pagini web, plus mii de servere plasate in diferite locatii pe glob de unde sa se poata rula orice site. Datorita acestora este posibila vizitarea oricaror site-uri.

Paginile web si domeniul gazduirii web reprezinta revolutia tehnologica a secolului in privinta serverelor si a siteurilor web. Acestea s-au bucurat si continua sa o faca, spre o popularitate fara precedent. Cu cat acestea au inceput sa fie de interes pentru antreprenorii din mai multe domenii si industrii, web hostingul a incurajat aparitia site-urilor web ca ciupercile dupa ploaie. Daca in secolul trecut serviciile si sectorul era unul costisitor si adresat numai specialistilor, generand anumite costuri, pe care nu le putea suporta orice individ, azi site-urile web si gazduirea pe servere a devenit ceva foarte la moda si accesibil aproape oricui. Au inceput sa fie considerate investitii, ceea ce inseamna ca sunt elemente generatoare de venituri. Mai pe scurt, hostingul provine de prin anii ’60, cand a fost creata prima retea de 3 calculatoare intre: University of California, Universitatea din Utah si Stanford Research Institute, acesta fiind primul sistem de hosting din lume. Apoi, dupa aproape 20 de ani, mai exact, in anul 1991 cand au fost scoase restrictiile de comunicare si accesare a internetului, a aparut ceea ce avea sa devina o revolutie uimitoare in gazduirea web, la nivel mondial.

In anul 1992 Romania s-a aliniat statelor cu conexiune permanenta la mediul online, ajutata de francezi, cu asistenta tehnica de la austrieci. Fiind o raritate in tara noastra abia iesita din counism, un grup de cercetatori romani au avut curajul si spiritul antreprenorial de a incepe si dezvolta industria. Eugenie Staicut, membru al Institutului de Cercetare Informatica din Bucuresti a trimis primul e-mail romanesc in Viena. Sigur ca internetul de atunci nu se asemana cu cel de acum. Functiona cu o viteza de 1000 de ori mai lenta decat in prezent, 9.6 kilobiti/secunda. In anul 1993 a fost creat si domeniul .ro, moment in care sa creat o explozie si atat in mediul academic, in institutiile publice si, printre utilizatorii comuni. Atunci a fost creat primul website romanesc, www.ici.ro. Romanii au realizat repede ca isi pot crea siteuri web, ceea ce au si facut. Totusi, numarul de utilizatori romani consumatori de internet nu depaseste 8 milioane tocmai din cauza posibilitatilor financiare si a infrastructurii care nu e disponibila in zonele rurale decat foarte putin. Totusi, Romania se claseaza printre tarile cu cea mai mare viteza de internet din lume, fata de alte tarile occidentale. Locurile de varf sunt detinute de Japonia, China, Coreea de Sud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.