Ar trebui sa folosesc apa de gura?

Apa de gura este comercializata pentru a ajuta la combaterea respiratiei urat mirositoare, a gingivitei si a cavitatilor dentare. Dar, daca este folosita in fiecare zi, poate apa de gura sa ne imbunatateasca sanatatea orala? Profesionistii de la Clinica Aesthetica spun ca acest lucru depinde de nevoile pe care fiecare individ le are atunci cand vine vorba de ingrijirea orala.

Scopul apei de gura

Unele ape de gura sunt cosmetice, cum ar fi cele care pretind ca albesc dintii sau ca improspateaza respiratia, in timp ce altele sunt terapeutice si lupta impotriva bolilor gingivale sau previn formarea cavitatilor dentare.

Unii sustin ca utilizarea zilnica a pastei de dinti cu fluor este, de obicei, tot ceea ce este necesar pentru a ne proteja dantura impotriva cariilor si a celorlalte probleme orale. Iar pentru ca apa de gura este eficienta in combaterea respiratiei urat mirositoare pentru cateva ore dupa utilizare, unele cercetari sugereaza ca cele mai multe ape de gura si lichide antiseptice fara prescriptie medicala nu sunt mai eficiente in prevenirea bolilor gingivale decat apa potabila. Totodata, unii stomatologi pun la indoiala eficacitatea apelor de gura care pretind ca lupta impotriva placii si sunt preocupati de faptul ca utilizarea zilnica a acestora poate masca simptomele unor boli orale. Pentru prevenirea problemelor gingivale, stomatologii recomanda mai degraba folosirea atei dentare, cel putin o data pe zi, care poate cu adevarat sa previna formarea tartrului, principalul factor de declansare a gingivitei si paradontozei.

Cum poate fi apa de gura eficienta?

Pentru a profita cat mai mult de efectele apei de gura, periaza-ti dintii, foloseste ata dentara si abia apoi clateste cu apa de gura. Utilizeaza doar cantitatea recomandata conform instructiunilor. Cu buzele inchise, clateste apa de gura prin toata cavitatea orala timp de 30-60 de secunde. Nu manca, nu bea si nu-ti clati gura cu apa obisnuita timp de 30 de minute dupa utilizare, pentru a obtine beneficiul fluorurii si al celorlalte ingrediente active in apa de gura. De asemenea, nu uita sa citesti cu atentie instructiunile de pe flacon, pentru a sti daca pot surveni efecte secundare.

Ce efecte secundare poate avea apa de gura:

Uneori exista efecte secundare, in functie de tipul de apa de gura pe care o utilizezi. Utilizarea zilnica a gurilor de apa antiseptice care contin niveluri ridicate de alcool, de la 18 la 26%, poate crea o senzatie de arsura la obraji, dinti si gingii in timpul si dupa utilizare. Totodata, apele de gura cu formule mai concentrate pot cauza ulceratii la nivelul gurii, retentie de sodiu, sensibilitate la radacina dintilor, pete, dureri, amorteala si modificari ale gustului. Aceste efecte apar insa doar dupa utilizari excesive, iar majoritatea pacientilor nu ar trebui sa isi faca griji cu privire la aceste reactii adverse. Cu toate acestea, in momentul in care observi un efect secundar serios dupa folosirea apei de gura, inceteaza sa o mai folosesti si contacteaza un medic stomatolog pentru o programare in care sa iti examineze gura.

Apa de gura este benefica pentru prevenirea respiratiei urat mirositoare si pentru curatarea zonelor care nu sunt usor accesate cu periuta de dinti, cu toate acestea nu ar trebui sa inlocuiasca periajul zilnic si folosirea atei dentare. De asemenea, nu ignora cele doua vizite pe an pe care trebuie sa le faci la medicul dentist!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.