Exista mai multe variante prin care putem clasa gazonul sintetic. Am ales sa-l impart dupa tipurile de activitati care urmeaza sa fie efectuate pe suprafata sa. Asta ar fi un prim criteriu dupa care ar trebui sa alergem felul de iarba sintetica in care umreaza sa ivestim pentru a obtine performante sau doar pentru a ne relexa si bine dispune. Deci gazoanele sunt pentru fotbal, tenis, alergare sau mixte.
Si modul de fabricare tine de tipul de sport pe care va urma sa-l practicam pe sufprafata gazonului artificial. Asadar, gazonul artificial pentru fotbal ar trebui sa aiba o lungime a firului de iarba de maxim 55 MM, ideal este intre 50 si 55 de MM, iar materialul utilizat pentru acesta sa fie polietilena, cu insertii de nisip si granule de cauciuc printre firele de iarba. Caracteristicile de mai sus asigura conditii foarte bune pentru jucarea unui meci de fotbal, neimpiedicand firele miscarea mingii si nici nu ingreuneaza alergarea jucatorilor, de asemeni polietilena si insertiile de nisip si granule de cauciuc amortizeaza cazaturile si nu provoaca rani grave.
In cazul terenului sintetic pentru tenis, in considerare fiind luate seriile de miscari facute de jucator, este util ca firul de iarba sa fie mai scurt, intre 15 si 20 de MM. In acest fel pivotarile piciorului sunt bine facute, evitandu-se alunecarea. Pe langa asta se evita falsul ricoseu al mingii care ar putea afecta soarta unei partide, firele prea lungi putand sa amortizeze din impactul mingii pe teren.
Din acet punct diferentele incep sa scada, deoarece pentru pistele de alergare materialele folosite in general sunt aceleasi, poate doar se utilizeaza mai mult nisip, dar inaltimea firului e de la 20 de MM in sus, pana la 30MM. Cat despre gazoanele artificiale mixte, multisporting, pentru a indeplini conditii atat pentru tenis dar si fotbal sau oricare alt tip de sport, firul trebuie sa fie scurt.