Fiecare parinte stie ca primii pasi ai copilului sunt greu de facut. Dureaza luni pana cand oasele si muschii lui vor fi pregatite sa sustina intreg corpul, alte luni pana cand el invata sa paseasca in mod corect si, intr-un final, atunci cand el a invatat pe deplin mersul,se poate spune ca a facut primii pasi spre independenta. La fel se intampla si in cazul adultilor, atunci cand vine vorba despre miscare pentru sanatatea propriului corp si, astfel, „independenta” organismului, in fata bolii.
Primul impediment, atunci cand ne dorim sa ne facem o rutina de exercitii si obiceiuri care sa ne ajute sa avem o viata mai sanatoasa, este sa trecem de propria comoditate. Desigur, putem gasi sute de motive, pentru care sa nu facem exercitii in fiecare dimineata, insa, la o privire mai atenta, putem observa ca, de fapt, nici unul nu este un argument redutabil pentru o obisnuinta sedentara.
Evitam sa intram intr-un magazin de biciclete, pentru a ne cumpara una, gandindu-ne cat de greu este sa pedalam, 30 de minute pe zi. Dimineata, alergam imediat dupa cafea si ne asezam in fata calculatorului, pentru a citi stirile, in loc sa deschidem larg fereastra si sa facem cateva exercitii de inviorare. Alegem sa mergem la mare, desi ne place muntele, gandindu-ne cu frica la traseele greoaie pe care le-am avea de strabatut, in caz contrar. In fapt, cel mai greu este sa ne mobilizam si sa facem primul pas spre miscare.
Odata cu acesta, vom realiza ca pedalatul, in mijlocul naturii, este un obicei foarte placut si relaxant, si nicidecum obositor. Vom vedea ca un exercitiu de inviorare, facut la primele ore ale diminetii, are un efect mult mai puternic decat orice cafea si ca, la munte, vom dori sa urcam tot mai sus, pentru a vedea si mai multe frumuseti. Vom intelege, pe deplin, efectele benefice ale miscarii si vom aprecia avantajele pe care aceasta ni le aduce, cu fiecare minut in plus, de exercitii fizice.
Ca si la cei mici, primii pasi spre obiceiuri sanatoase sunt cei mai dificili insa, odata ce organismul nostru s-a invatat cu un stil de viata activ, ne va fi greu sa ne lipsim de exercitiile si plimbarile de zi cu zi. Minimul de 30 de minute de miscare, zilnice, ne vor parea o joaca de copii, iar efectele benefice ale acesteia nu se vor lasa mult asteptate. Corpul va incepe sa radieze de sanatate, bolile ne vor ocoli, iar psihicul va fi nu doar relaxat, insa fericit. Dupa aceea, la fel ca mersul, rutina noastra de exercitii zilnice va parea o parte normala a activitatii de zi cu zi, fara ea simtindu-ne asemeni infirmilor.