Cat de eficiente sunt metodele populare de renuntare la fumat?

In ziua de azi, aproape ca este imposibil sa mai deschizi televizorul fara a vedea o reclama care atrage atentia oamenilor ca fumatul este periculos pentru sanatate. In multe tari ale lumii, legislatiile interzic fumatul in majoritatea locurilor publice. Unele state au adoptat chiar si reglementari stricte impotriva fumatului.

Statisticile sunt din pacate dezamagitoare. In ultimele trei decenii, rata de fumat in Romania a ramas la aproximativ 27% din populatie, in ciuda tuturor acestor campanii media!

De asemenea, pe piata au aparut, in ultimii zece ani, o serie de “ajutoare pentru a renunta la fumat” care includ diferite forme si tipuri de plasturi de nicotina, gume, spray-uri si vapori, precum si multe, multe feluri de tigari electronice. Companiile farmaceutice si producatorii de astfel de “ajutoare” fac o incercare indrazneata de a gasi modalitati de a renunta la tutun.

Aceste produse de inlocuire a tutunului contin nicotina, pe care o introduc in corpul uman oral, nazal sau transdermic. Ideea este ca, oamenii care fumeaza nu pot renunta la acest viciu din cauza dependentei lor de nicotina. Asadar, aceste produse au rolul de a le satisface nevoia de nicotina fara a le introduce in organism substantele chimice daunatoare din tutun, asigurandu-le astfel o viata mai sanatoasa.

Multe companii farmaceutice au venit, de asemenea, pe piata cu fel si fel de terapii pe baza de medicamente destinate sa ii ajute pe fumatori sa scape de dependenta de nicotina. Acestea au reusit intr-o masura limitata, desi riscurile de a lua astfel de medicamente devin tot mai clare. Printre aceste produse se gaseste si vareniclina, o substanta chimica ce poate avea efecte secundare nefaste, inclusiv suicid sau moarte! Din acest motiv, multi medici nu mai prescriu produsele varenicline.

Cu toate aceste solutii menite sa ii ajute pe fumatori sa renunte la tutun care se gasesc pe piata, s-ar crede ca, in societate, facem pasi importanti pentru reducerea fumatului. Din pacate, insa, realitatea sta altfel.

Foarte multi fumatori nu doresc sa renunte la acest obicei pentru ca le place experienta insasi. Ideea de a tine o tigara in mana si de a pufai din ea din cand in cand la o cafea este o adevarata placere pentru fumatori. Acesta este motivul pentru care tigarile electronice tind sa fie cele mai bune solutii de renuntare la tutun. Aceste dispozitive arata ca niste tigari obisnuite si ofera nicotina de care are nevoie fumatorul, fara a-i pune insa in primejdie sanatatea, deoarece nu contine substante chimice toxice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.