Chiar daca granitul si marmura au fost create in adancul pamantului cu milioane de ani in urma, procesele care le-au format au fost diferite. Granitul este considerat a fi compozitia medie a crustei continentale a planetei noastre – poate fi deschis la culoare, fiind format prin racirea magmei bogate in siliciu, sub suprafata Terrei. Marmura este o piatra tare, calcaroasa, oarecum transparenta, alba sau neagra, patata sau cu linii, in diferite culori. Astazi aceste doua tipuri de piatra provin din numeroase tari, din intreaga lume. Se ridica intrebarea: cand si unde ar trebui sa folosesc un anume tip de piatra si cand celalalt? Acest lucru depinde in totalitate de efectul dorit, precum si de cantitatea de uzura la care va fi supusa fiecare roca – viziteaza www.fabism.ro pentru mai multe detalii. Costurile si trasaturile individuale sunt alte subpuncte de care vom tine cont, cu siguranta, inainte de a ne grabi catre un centru specializat in prelucrarea si comercializarea rocilor de marmura sau granit.
Granitul a fost folosit de mii de ani, atat in decoratiuni interioare cat si exterioare. Prelucrat la diferite dimensiuni, e intalnit in amenajarea cladirilor, a podurilor, a pavajelor, a monumentelor – iar lista poate continua. In interior, placile finisate de granit sunt folosite pentru blaturi, pardoseli, trepte, seminee.
Marmura este una dintre cele mai elegante solutii catre care am putea sa ne indreptam. Frumusetea ei asigura o senzatie si un aspect unic. Imaginile bogatiei si prosperitatii ne vin in minte cand o vedem. Marmura poate fi folosita pe aproape orice suprafata – in bai, cazi, pereti de dus, pardoseala.
Initial, aceste doua pietre aveau aproximativ acelasi pret – insa acum performanta e elementul care face diferenta. Durabilitatea, longevitatea si frumusetea nativa a acestor doua elemente ii vor uimi pe toti ocupantii respectivei cladiri. Fara indoiala, aceste materiale sunt mult mai valoroase decat variantele sintetice, intocmai cum diamantele ies in evidenta, in orice context. Pietrele naturale se vor remarca deci fara niciun fel de indoiala – mai mult de atat, ele nu se vor deprecia si vor adauga o valoare suplimentara locuintei in care sunt instalate (ori a birourilor ori spatiilor comerciale). Chiar daca o comparatie unu la unu nu este extrem de relevanta, putem sa evidentiem in urmatoarele randuri cateva diferente intre aceste doua roci:
– granitul este aproape imposibil de zgariat; o data sigilat, suporta vase fierbinti fara a lua urme; de asemenea nu se pateaza
– granitul nu prieste bacteriilor, nu este afectat de acidul citric, de cafea, ceai, alcool, vin etc.
– marmura e mai moale, nefiind atat de rezistenta la pete (tocmai de aceea o putem trata oarecum ca pe un tip de lemn); atentie deci la zgarieturi si factorii de mai sus
Pentru mai multe informatii, precum si pentru a vedea care sunt culorile disponibile prin importatorii romani, descopera oferta de marmura, granit dar si onix prin www.fabism.ro.