Esti student la informatica sau esti autodidact si esti pasionat de tot ce tine de calculatoare? Atunci iti doresti cu siguranta sa stapanesti cat mai bine arta programarii. Sa inveti programare nu este un lucru tocmai usor insa nici ceva imposibil de facut. Exista numeroase variante prin care iti poti simplifica munca studiului, general valabile sau cu aplicabilitate mai subiectiva. Iata cateva din cele mai utile dupa parerea noastra.
Nu te rezuma la citirea codului. Crezand ca e mult prea usor pentru a nu intelege cateva linii de cod care prezinta de altfel un nou concept, numerosi sunt invataceii care se rezuma la citirea codului. In primii 5 ani codul este inteles abia atunci cand il folosesti la un proiect real, la proiectul tau.
Ofera timp principiilor de baza ale programarii. Chiar daca la prima vedere par banale si usor de inteles, fundamentele trebuie sa ocupe mereu primul loc in cadrul ierarhiei studiului tau, un lucru ce va facilita ulterior procesul de invtare al unor concepte mai avansate.
Gandeste codul, nu il copia. Chiar daca procesul tehnologic din ultimii ani este in masura sa ne contrazica, una din cele mai bune si mai eficiente metode de a retine limbajele de programare este cea facuta pe baza unei foi de hartie si unui creion. O programare de mana care te indeamna sa fii mai prudent si care te obliga la corectitudine.
Nu te jena sa ceri ajutorul! In momentul in care realizezi ca nu ai inteles ceva, inseamna de cele mai multe ori ca modul in care ti-a fost explicat acel lucru nu a fost cea mai buna optiune pentru tine. Incearca prima data sa gasesti explicatii alternative din alte surse precum internetul, carti de specialitate sau poate chiar scheme explicative. In ultima instanta, nu te jena sa ceri ajutorul unei alte persoane, chiar daca de ce mai multe ori orgoliul isi va face simtita prezenta. Incearca sa exprimi in cuvintele tale ceea ce nu este clar.