Care sunt judetele cele mai profitabile in Romania si ce domenii functioneaza cel mai bine?

Democratia si capitalismul presupun dezvoltarea personala, la nivel micro si aducerea unei contributii din partea fiecaruia la nivel macro. Din pacate, in Romania exista mici probleme in acest sens, existand inca o multime de domenii care au probleme legate de plata contributiilor la stat si existand o multime de judete total neprofitabile. Partea interesanta este ca domeniile cu probleme nu sunt cele la care s-ar astepta oamenii. Pariurile sportive, studiourile de videochat  si alte domenii care sunt sub lupa autoritatilor reusesc sa fie in legalitate si sa aduca contributii substantiale la bugetul statului. Comertul cu amanuntul, in schimb, intampina deseori probleme majore.

Care sunt cele mai profitabile judete din Romania?

Cum era de asteptat, Bucurestiul aduce cele mai mari contributii la stat, firmele din capitala contribuind cu nu mai putin de 30.4 miliarde de lei in fiecare an. Varietatea contribuitorilor este una foarte mare, uriasii OMV sau Rompetrol impartindu-si contributiile cu lideri din domenii mult mai blamate, cum ar fi Live Studio Bucuresti. Cu siguranta, in Bucuresti reusesc sa convietuiasca foarte multe afaceri si in ciuda numeroaselor probleme de trafic, capitala este punctul cel mai fierbinte si mai profitabil din intreaga tara.

La distanta mare de Bucuresti, cu aproximativ 6 miliarde de lei platiti la bugetul de stat se afla Constanta. Clujul, Ilfovul si Timisul urmeaza indeaproape, insa urmatoarele judete au scderi dramatice.

La capatul celalalt al clasamentului gasim judetele Calarasi, Mehedinti, Teleorman si Tulcea, care depasesc cu foarte putin suma de 500 de milioane de lei.

Cine sunt marii contribuabili din Romania?

In principiu, este vorba despre firmele de mari dimensiuni, care sunt intr-un numar de 2500 in toata tara. Partea interesanta este faptul ca nu ei aduc cei mai multi bani la bugetul de stat, ci IMM-urile. Cum este de asteptat, comerciantii de combustibil sunt cei mai mari contribuitori: OMV sau Rompetrol vireaza in conturile statului 15, respectiv 9 miliarde de lei. Lanturile mari de magazine urmeaza si ele indeaproape, Kaufland fiind liderul de piata. Nu lipsesc din top nici producatorii sau distribuitorii de tutun si evident, mult prea titratele corporatii.

Unul dintre contribuabilii autohtoni este Dacia,care in ultimii ani a scazut destul de mult sumele livrate la stat din cauza renuntarii la anumite linii de productie. Se pare ca fabrica de la Mioveni incepe, pas cu pas, sa se mute in tari mult mai profitabile cum ar fi Tunisia si Maroc.

Ceea ce este cert este faptul ca Romania se poate baza pe IMM-uri si pe domenii mai putin titrate, cum ar fi pariurile sportive sau videochatul. In lipsa productiei serioase in agricultura sau in constructia de masini si utilaje, aceste afaceri trebuie sa fie protejate intr-un fel sau altul, prin taxe cat mai mici si beneficii cat mai mari. Din pacate, nevoile majore, cum ar fi infrastructura si lipsa birocratiei nu sunt acoperite asa cum trebuie, ceea ce nu asigura un viitor intocmai stralucit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.