Cei care zboara frecvent cu avionul e posibil sa fi auzit pilotul, la aterizare, spunand „Cea mai sigura parte a calatoriei dumneavoastra s-a incheiat”. Aceasta nu este doar o replica amuzanta, insa este un adevar pe care multi dintre cei care merg cu avionul nu il cunosc. Drumul de la aeroport si pana la locul final al destinatiei este posibil sa fie mult mai periculos decat zborul in sine.
Siguranta este o acumulare a cunostintelor despre risc, convertite in practica, si nici un alt mod de transport nu a fost atat de scump, in ceea ce priveste informatiile pe care le avem despre oameni si masini. Drept rezultat, un zbor deasupra pamantului, la cateva mii de kilometri inaltime, a devenit cea mai sigura metoda de a calatori. De la scaunele pe care cei care si-au cuparat un bilet de avion stau si pana la cursul si altitudinea la care acesta zboara, fiecare decizie luata in transportul aerian vine dupa o atenta observatie asupra impactului sau asupra sigurantei.
In ultimii 50 de ani, companiile aeriene din intreaga lume au insumat un total de aproximativ un miliard de ore de zbor, fiecare dintre acestea fiind atent si meticulos studiata, astfel incat, zeci de idei au fost folosite pentru a imbunatati, constant, design-ul avioanelor si al motoarelor acestora. Multe modele de avioane contemporane si-au vazut bordul de control mecanic inlocuit cu unul electric. Aceste avioane, incluzand des intalnitele Boeing 777 si 787, dar si A330, A340 si A380, au participat la aceasta tranzitie, posibilitatea erorilor umane fiind redusa la minim.
Insa tehnologia nu este un substitut pentru experienta, abilitati si logica. De aceea, companiile aeriene stiu importanta unor piloti buni si a unui antrenament pe masura, acesta fiind si motivul pentru care, la scoala de pilotaj se face o selectie dura, urmata de eforturi pe masura.
La toate aceste elemente, se mai adauga multe altele, atunci cand vine vorba despre un avion. De fiecare data cand o cursa de zbor este stabilita sau un nou avion este pus in functiune, se iau in calcul aspecte precum controlul din aeroport, felul in care cabina pasagerilor ofera nu doar toate necesitatile de siguranta, dar si confortul calatorilor, controlul traficului sau pregatirea stewardezelor. Asadar, fie ca este vorba despre clasa bussines sau un simplu bilet low cost, nu trebuie sa va fie frica sa zburati cu avionul, deoarece aceasta este cea mai sigura modalitate de a calatori, iar urmatoarea data cand va veti afla la bord, puteti sa va relaxati si sa va bucurati de acest zbor, fara teama ca veti pati ceva.