Cine a inventat tigara electronica?

Se mai numeste si „etigara”, suntem inconjurati zilnic de oameni care o folosesc, auzim zilnic de avantajele ei si de cat de usor te poti lasa de fumat cu ajutorul ei, dar putini stiu cine a inventat tigara electronica si cum a aparut.

Inventatorul tigarii electronice este Hon Lik, un farmacist chinez, fumator inrait. De dimineata si pana seara, Hon Lik ajungea la „performanta” de a fuma aproape 3 pachete de tigari pe zi.  Moartea tatalui sau cauzata de cancer pulmonar l-a marcat profund si Hon a inceput din acel moment sa caute o modalitate de a fuma care sa nu-i afecteze sanatatea.

Farmacist de profesie fiind, chinezul a pornit de la premisa ca daca substanta care duce la dependenta de tigari, nicotina, ar fi primita de corp printr-o alta metoda decat prin arderea tutunului, fumatul nu ar mai fi nociv si ar putea deveni inofensiv pentru milioane de oameni de pe planeta. Hon a inventat astfel un dispozitiv care livra prin intermediul unei substante tranformate in vapori o cantitate mica de nicotina (aproximativ 2%), folosind acelasi mecanism ca masinile de creat aburi. Ideea lui nu era insa una nou, conceptul datand din jurul anului 1960.

Brevetul oficial pentru inventie i-a fost dat lui Hon in 2003, iar firma al carei angajat era si-a schimbat numele din Golden Dragon Holdings in Ruyan Group Holding, „ruyan” in chineza insemnand „ca fumul”.  Ruyan Group este singura care detine astazi dreptul de proprietate asupra sistemului de constructie a tigarii electronice, dupa lungi procese cu mai multe firme chinezesti care isi revendicau acest drept.

Tigara electronica nu a avut un succes impresionant in tara de origine, desi aproape jumatate din barbatii chinezi sunt fumatori – deoarece in cultura lor fumatul tine de arta conversatiei, a socializarii si a sharing-ului – insa in restul tarilor a atras milioane de adepti intr-un scurt timp.

Farmacistul Hon Lik a invins viciul fumatului gratiei propriei sale inventii si astazi se ocupa de proiecte pentru a arata tuturor ce beneficii are tigara electronica fata de cele ale tigarilor traditionale, el insusi fiind convins ca tigara electronica este o modalitate sigura de a renunta fumat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.