Ochelarii de soare: Cum să alegi perechea perfectă pentru tine

Ochelarii de soare îți protejează ochii de razele ultraviolete (UV), reduc oboseala oculară în condiții de luminozitate crescută și te protejează împotriva reziduurilor din aer. Pentru a-ți asigura confortul, este esențial să găsești modelul perfect pentru tine, fie că îi porți la o plimbare în parc, mergi la serviciu cu mașina sau faci activități sportive în aer liber. Pentru a-ți fi mai ușor să alegi o pereche din multitudinea de opțiuni disponibile pe piață, în rândurile de mai jos regăsești câteva recomandări pe care le poți lua în considerare atunci când îți achiziționezi ochelari de soare noi. 

Tipul de lentile trebuie să se potrivească activităților pe care le desfășori

Primul factor pe care îl poți avea în vedere atunci când alegi ochelarii de soare este protecția pe care o oferă lentilele. Pe piață există diferite tipuri de lentile, potrivite diverselor activități: 

  • lentile polarizate: Acestea reduc substanțial strălucirea de la nivelul apei, zăpezii și altor obiecte reflectorizante, astfel încât să le poți vedea culoarea lor reală. Alege acest tip de lentile dacă ai ochii sensibili la lumină, conduci des sau îți place să pescuiești. Există o mulțime de modele cu lentile polarizate, de la ochelari de soare Polaroid pentru damă și bărbați, la ochelari marca Guess, Hugo Boss și altele;
  • lentile oglindă: Au capacitatea de a reflecta lumina departe de nivelul ochilor, în loc să o absoarbă. Rezultatul este un câmp vizual mai clar, de care poți beneficia în orice situație, indiferent că ieși în oraș sau practici activități sportive;
  • lentile gradient: Se caracterizează prin jumătatea superioară a suprafeței mai întunecate decât cea inferioară. Dacă vrei să obții un look sofisticat, aceste lentile pot fi potrivite pentru tine. Mai mult, sunt recomandate șoferilor, întrucât partea de sus blochează razele soarelui, iar partea de jos a lentilelor oferă o mai bună vizibilitate a bordului;
  • lentile fotocromatice: Acestea se adaptează automat la schimbarea intensității și condițiilor de lumină. Ele devin mai închise la culoare în zilele cu soare și mai deschise atunci când se întunecă. Lentilele fotocromatice pot fi potrivite pentru tine dacă trebuie să porți ochelari de vedere tot timpul. 

Ochelarii de soare potriviți atât pentru utilizare zilnică, cât și pentru activități recreative obișnuite sunt cei casual. Modelele disponibile sunt foarte variate, la fel și materialele din cate sunt realizate. Pentru jogging, drumeții și mers pe bicicletă, ochelarii de soare sport îți asigură condițiile vizuale de care ai nevoie datorită ramelor flexibile, ușoare și rezistente la impact. Unii ochelari de soare sport includ lentile interschimbabile, astfel încât să poți face ajustări în funcție de condițiile de lumină. 

Forma ramelor trebuie să-ți complimenteze fizionomia

Recomandarea principală este să alegi ochelari de soare cu linii opuse celor feței tale. De exemplu, dacă ai o față rotunjită, cu obraji plini, alege rame geometrice, pătrate sau dreptunghiulare, deoarece pot oferi mai multă structură trăsăturilor tale faciale. În cazul în care ai fața ovală, ramele fluture și ochelarii de soare dreptunghiulari îți pot accentua forma simetrică a feței. Chipurilor în formă de inimă li se potrivesc cel mai bine modelele aviator sau cat-eye, în timp ce fețelor pătrate sau alungite le stă bine cu ochelari rotunzi sau ovali. 

De asemenea, poți lua în considerare și fermitatea feței. Un chip puțin mai în vârstă își pierde din definirea pomeților odată cu trecerea anilor, așa că optează pentru o ramă care poate să-ți ridice privirea, cum ar fi un model cat-eye. 

Dimensiunea chipului tău este la fel de important precum forma acestuia. O ramă prea mare pe o față micuță poate arăta disproporționat, în timp ce o ramă mică pe o față mare poate fi la fel de nefavorabilă. Probează diferite modele pentru a te asigura că lentilele, puntea și lungimea brațelor ramei ți se potrivesc perfect. 

În concluzie, atunci când îți alegi ochelarii de soare, asigură-te că îi simți confortabil pe față, că arată bine pe chipul tău și, cel mai important, îți oferă protecția ochilor de care ai nevoie, în funcție de stilul tău de viață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.