Ce sunt parabenii si de ce sa cauti cosmetice cat mai naturale?

Cu siguranta ai vazut o multime de reclame in care producatorii sau magazinele se lauda ca au cosmetice fara parabeni. Suna atractiv si este foarte convingator, insa putine dintre cele care folosesc cosmetice stiu ce sunt parabenii. Tocmai de aceea, in acest articol vom incerca sa lamurim ce sunt parabenii si de ce nu trebuie sa fie prezenti in produsele cosmetice.

Ce sunt parabenii?

Foarte multi oameni considera ca sunt bacterii sau virusi care se strecoara prin cosmetice. Nu este nici pe departe adevarat. De fapt, sunt niste compusi introdusi in cosmetice de oameni, cu scopul de a conserva produsele. Un produs cosmetic poate sa stea pe rafturi ani intregi. Pentru a nu se strica, sunt folositi parabeni. Acestia nu au doar rol de conservare, ci si rol antibacterian si antifungic, tinand nivelul de microbi la un nivel cat mai scazut.
Totul pare cat se poate de bun si cu siguranta, multe femei sunt convinse deja sa cumpere cosmetice cu parabeni.

Exista, totusi, cateva probleme. Se pare ca parabenii au actiune estrogenica si pot duce la aparitia tumorilor canceroase. Atunci cand sunt folositi in alimentatie nu este nicio problema, in conditiile in care pot fi absorbiti cu usurinta de tractul intestinal si pot fi eliminati prin urina. Atunci cand sunt aplicati pe piele insa, riscurile sunt foarte mari.

Parabenii sunt gasiti in foarte multe locuri, chiar si in numeroase alimente: afine, morcovi, castraveti, ceapa, etc. Atata vreme cat cosmeticele sunt realizate cu parabeni naturali, riscul este inexistent. Problema este data de parabenii artificiali.

De ce sa cauti produse fara parabeni?

In principiu, daca folosesti produse cu parabeni nu se intampla nimic, insa este foarte important sa folosesti in cantitati mici. In momentul in care volumul de parabeni creste, apar riscurile. Tocmai de aceea, dat fiind faptul ca parabenii se gasesc in multe alimente si in multe produse pe care le folosim, este bine sa cauti cosmetice cat mai naturale care folosesc conservanti agreati de institutiile care ofera certificari.

Cosmeticele naturale sunt la fel de bune ca si cele cu ingrediente chimice, sau chiar mai bune. In plus, acestea reusesc nu doar sa imbunatateasca aspectul, ci si sa contribuie la sanatatea organismului. Este adevarat ca sunt ceva mai costisitoare, insa merita investit in sanatate.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.