Indiferent daca activezi in domeniul auto, in retail, in industria bunurilor de larg consum sau in orice alt sector de activitate care implica ambalaje, compania ta trebuie sa respecte normele legislative de reciclare ambalaje si valorificare a deseurilor, respectiv obiectivele de valorificare impuse de acestea.
Cea mai simpla modalitate de a respecta conditiile stricte prevazute prin lege este sa colaborezi cu un asa-numit OTR – Organizatie de Transfer de Responsabilitate, care te va ajuta sa te tii departe de sanctiunile dure. OTR-ul este o entitate juridica ce faciliteaza activitatea de reciclare, preluand aceasta responsabilitate in numele ei, odata cu partea de raportare catre mediu. Orice firma care introduce pe piata interna produse ambalate distribuie ambalaje de desfacere, reambaleaza produse sau ofera spre inchiriere ambalaje, sunt obligate sa declare, sa valorifice si sa recicleze – conform normelor – deseurile de ambalaje. Afla detalii!
Reguli noi pentru sistemul de gestionare a deseurilor provenite din ambalaje, publicate in iulie 2018
Exista o legislatie clara in ceea ce priveste declararea, valorificarea si reciclarea deseurilor de ambalaje. Neindeplinirea conditiilor impuse de lege duce catre sanctiuni dure. Prin OUG 74/2018, se specifica regulile prin care companiile trebuie sa gestioneze deseurile de ambalaje. Fie ca introduc pe piata produse ambalate, fie ca le importa sau le achizitioneaza intracomunitar pentru uz propriu, companiile au intreaga responsabilitate pentru absolut toate tipurile de deseuri generate pe piata interna, din ambalaje primare, secundare sau tertitare utilizate in ambalarea produselor. Legea nr.249 din 2015 stabileste obiectivele anuale in ceea ce priveste valorificarea sau incinerarea in statii speciale de incinerare cu valorificare de energie. Astfel, se impune valorificarea sau incinerarea a minim 60% din greutatea deseurilor de ambalaje si minim 55% din greutatea materialelor de ambalaj continute de deseurile de ambalaje.
Raportarea catre mediu este obligatorie si sunt necesare documente financiar – contabile
Pana la data de 25 a fiecarei luni, firmele trebuie sa depuna (pentru activitatea din luna precedenta) o declaratie prin care sa reiasa cantitatea de ambalaje introduse pe piata interna, respectiv cantitatea de ambalaje valorificate prin reciclare / incinerarea in spatiile speciale de incinerare cu valorificare a energiei. Pentru fiecare categorie de deseuri trebuie sa existe documente justificative, din care sa rezulte: cantitatea de deseuri de ambalaje rezultate din ambalaje primare reutilizabile, cantitatea de deseuri de ambalaje ce provin din ambalajele primare (aici se aplica un sistem de returnare a ambalajelor proprii), canitatea de deseuri de ambalaje rezultate din ambalajele secundare, cantitatea de deseuri de ambalaje pentru transport (aici se aplica un sistem de preluare de la distribuitor), precum si cantitatea de ambalaje din lemn, incredintate catre persoanele fizice pentru incalzire. Un OTR preia responsabilitatea raportarii.
Ecologic3RAmbalaje.ro se poate ocupa, in numele companiei tale, de acest raport de mediu de la A la Z
Cea mai simpla modalitate de a-ti indeplini obligatiile legislative in ceea ce priveste valorificarea deseurilor este sa colaborezi cu o Organizatie de Transfer de Responsabilitate (OTR).
In acest sens, compania Ecologic3RAmbalaje.ro este un bun exemplu. Aceasta are cea mai mare vechime din Romania si un portofoliu vast de clienti, dar si un sistem optim (informatic) prin care asigura transabilitatea si ciclul de management al deseurilor, de la A la Z. Va prelua intocmirea lunara a acelui raport de mediu obligatoriu.
Date de contact:
Tel: 0239.680.500
E-mail: contact@ecologic3rambalaje.ro