Se apropie iarna si fiecare om cauta metode sa se incalzeasca. Unii prefera focul din semineu, altii prefera caldurica de sub plapuma in timp ce altii prefera caldura oferita de adrenalina si apeleaza la schiuri, la patine de gheata sau la sanii.
Patinajul este o metoda excelenta de distractie, insa nu este doar atat. Acesta este un sport care a evoluat extrem de mult de-a lungul timpului si a reusit sa incante o multime de oameni, sa genereze adevarate pasiuni si sa duca la dezvoltarea de patine de gheata reglabile, gandite pana in cel mai mic detaliu, in asa fel incat sa permita o mobilitate cat mai mare.
Cand a inceput istoria patinajului artistic?
1772 este anul in care sportul a cunoscut prima atestare istorica. Este anul in care Robert Jones, un locotenent din artileria britanica, scria un adevarat tratat despre patinaj si despre sportul care pe atunci era extrem de formal.
Patinajul artistic modern a fost creat de Jackson Haines in 1864, atunci cand la un concurs de patinaj a uimit auditoriul prin figuri in ritm de dans, pe muzica. Jackson a fost si primul patinator care a purtat patine de gheata barbatesti, a caror lama era prinsa prin suruburi de gheata.
Succesul sau nu a fost atat de mare in America, tara unde era considerat mult prea teatral, asadar, s-a mutat in Viena unde a pus pe picioare o scoala de patinaj artistic.
Din 1882 au inceput sa apara sariturile pe care le cunosc astazi toti patinatorii. 1882 a fost anul in care Axel Paulsen a inovat saritura ce ii poarta numele, 1909 a fost anul in care Ulrich Salchow sarea memorabil inventand si el o saritura iar 1910 a fost anul germanului Werner Rittberger, care a sarit si el intr-un mod cu totul si cu totul deosebit.
Patinajul artistic, competitie internationala
De la inceputul secolului 20, patinajul a inceput sa fie o competitie internationala si chiar sa devina sport olimpic. In 1908 este primita si prima medalie olimpica intr-o proba feminina, castigata de Mage Syers.
Cativa ani mai tarziu, intre 1915 si 1921, Sonja Henie din Norvegia a adus o noua revolutie pentru patinajul artistic. Avand destul de multi bani incat sa isi permita patine de gheata de dama de cea mai buna calitate, patinoare private si instructori foarte buni, aceasta s-a clasat pe primul loc la Jocurile Olimpice de iarna de la Chamonix, la varsta frageda de 11 ani.
Dupa anul 1940 a inceput dominatia rusilor in acest sport, care au profitat de faptul ca Europa era distrusa de razboi si majoritatea patinoarelor erau intr-o stare deplorabila.
Astazi, Patinajul Artistic este extrem de popular si este o adevarata fabrica de bani pentru cei care il practica. Patinele de gheata sunt din ce in ce mai performante si doar pe www.perfectbike.ro pot fi gasite extrem de multe modele interesante. Ceea ce este foarte atractiv, este faptul ca pasionatii pot sa isi cumpere patine destul de ieftine si se pot bucura de o multime de patinoare performante. Astfel, sportul este mai elegant ca niciodata si este cu adevarat spectaculos.