Rezumat:
Desi multi dintre noi ajung sa aiba probleme cu spatele din cauza unui job ce presupune prea mult timp pe scaun, la birou, si a lipsei de activitate fizica, adevarul este ca aceste probleme sunt de multe ori alimentate din copilarie. Un copil in plina dezvoltare este mai maleabil si poate fi indrumat spre obiceiuri sanatoase, ce includ si sanatatea si postura coloanei vertebrale. Asadar, ca si parinte, nu neglijati postura copilului dumneavoastra si invatati-l cum sa isi pastreze spatele drept, pentru a evita probleme de coloana la maturitate. Din pacate, multi adulti sufera de scolioza, de exemplu, una din cele mai frecvente deformarii ale coloanei vertebrale produse de o postura gresita inca din anii copilariei. Iata o lista cu obiceiurile ce ar trebui indreptate in copilarie pentru o coloana dreapta si sanatoasa.
Ingnorarea accidentarilor sau loviturilor la spate
Desi accidentele si loviturile se pot intampla, mai ales in cazul copiilor, nu trebuie sa trecem cu vederea o lovitura, mai ales in zona spatelor. Chiar daca nu este ceva grav, iar durerea nu persista, trebuie sa ne tinem copii sub observatie si sa fim atenti la postura lor dupa accidentare. Exista echipamente ortopedice adecvate care ofera sprijin coloanei vertebrale si o ajuta sa se refaca mai repede dupa in accident. Asadar, in cazul in care copilul dumneavoastra se plange de discomfort in zona spatelui, este bine sa investigati problema indeaproate, printr-o vizita medical si analize, si sa utilizati echipamente ortopedice indicate de specialist, in cazul in care acestea sunt necesare.
Sezutul sau mersul cu umerii pleostiti
Din comoditate, multi copii merg sau stau pe scaun cu umerii pleostiti si spatele curbat. Nu ii lasati sa se obisnuiasca cu o astfel de pozitie pentru ca va duce, in timp, la deformarea coloanei si la durere atunci cand vor atinge varsta maturitatii. Aratati-le cum sa mearga si sa stea corect pe scaun, impingand umerii in spate si tinant spatele drept. Poate fi mai dificil la inceput, pana copilul se obisnuieste cu postura. Dar, cu putina rabdare si indrumare, o postura corecta va deveni parte din obisnuita.
Pozitie aplecata la masa sau birou
Daca observati ca pozitia spatelui este aplecata sau curbata atunci cand sta la masa sau la birou, interveniti pentru a corect postura. Multi copii prefera sa se aplece asupra cartilor si caietelor cand isi fac temele sau asupra farfuriei cu mancare, spre exemple, pentru a fi mai aproape sau a vedea mai bine.
De asmenea, o astfel de postura, desi nu este indicata, le da sensatia temporara de confort. Aratati-le ca atunci cand se simt obositi, dupa ce au stat prea mult timp jos, se pot relaxa daca se ridica si se intind putin. Exercitiile de intindere a mainilor si picoarelor relaxeaza muschii si ii vor ajuta pe copii sa se simta mai bine. Astfel, ei nu vor mai simti ca este dificil sa mentina spatele drept cand stau pe scaun.
Spijinirea greutatii corpului pe un singur picior pentru un timp indelungat
Sa nu uitam ca la copiii corpul este intr-o continua dezvoltare. Asadar, orice dezechilibru in distribuirea greutatii corporale poate duce la probleme ale coloanei mai tarziu. Nici la adulti nu este indicat sprijinirea intregii greutati corporale pe un singur picior, atunci cand stam in picioare, dar mai ales la copii, unde sistemul osos nu este pe deplin dezvoltat. Daca observati copilul ca se sprijina mai mult pe un picior atunci cand asteptati la coada, spre exemplu, rugati-l sa isi indrepte ambele picioare, astfel incat greutatea corpului sau sa fie distribuita in mod egal.
Lipsa activitatii fizice
Din pacate, multi copiii in ziua de azi petrec prea mult timp la calculator sau in fata gadgeturilor, in loc sa aiba parte de exercitiu fizic. Incurajati miscarea si sportul, pentru ca duc la o dezvoltare fizica armonioasa si la sanatatea atata a coloanei vertebrale cat si a articulatiilor.
Despre autor:
Roxana Dutaface parte din echipa de promovare a site-ului Echipamente Ortopedice si a terminat Facultatea de Kinetoterapie si Motricitate Speciala din cadrul Universitatii Spiru Haret.