Greseli ce atrag infractorii in locuinte

sisteme de alarma pentru case

Nu e nevoie sa amintim cifre sau statistici privitoare la rata infractionalitatii in ceea ce priveste furturile din locuinte sau talhariile, in tara noastra.  Fiecare dintre noi cunoaste cazuri, in orasul, in zona sau chiar in cartierul nostru, in care locuinte au fost sparte si au fost furate diverse obiecte sau valori. De aceea, e o idee foarte buna sa luam precautiile necesare, inca inainte de a se auzi astfel de cazuri pe strada noastra. Fie ca locuim in centrul orasului, fie ca stam mai la periferie, tot putem sa cadem prada acestor spargeri. Un mod bun de a incepe sa ne protejam casa e prin cumpararea si instalarea unor sisteme de alarma, la Ordis – ele ne pot asigura un plus de siguranta atat locuintei, cat si familiei noastre. Sa privim in continuarea acestui articol la cateva greseli des intalnite in randul proprietarilor de locuinte (case); acestea le vor face mai predispuse spargerilor. Cunoscandu-le le vom putea combate sau remedia, in final.

  •  Armarea sistemul deja folosit

Cand nu activezi sistemul de alarma, e ca si cum ai lasa garda jos pentru cateva minute sau ore. In modul acesta iti lasi casa predispusa spargerilor; e una dintre cele mai mari greseli pe care le fac proprietarii. Hotii experimentati isi aloca un timp suficient pentru a targeta o casa – apoi asteapta pana persoanele ce locuiesc acolo pleaca. Pentru a remedia aceasta situatie, noile kituri de sisteme de alarma au posibilitatea armarii prin intermediul unei simple apasari de telecomanda (spre deosebire de variantele standard, ce necesita tastarea codului la unitatea centrala de comanda).

  •  Semnele sau stickerele de pe usa, poarta sau geamuri

Respectivele abtibilduri sunt o modalitate foarte buna de a face cunoscut vecinilor, musafirilor si cel mai important potentialilor infractori ca o firma de paza si protectie iti monitorizeaza casa. Mai mult de atat si plasarea sirenelor luminoase si sonore in exteriorul casei, in locuri vizibile, ii va face pe rau-facatori sa se gandeasca de doua ori inainte de a intra pe respectiva proprietate. Mare atentie insa: nu lasati biletele sau notite cu coduri/parole la intrarea in casa (de exemplu in holuri). S-ar putea ca nu doar familia ta sa le foloseasca. In loc de acest lucru, asigurati-va ca toata lumea din familie memoreaza respectiva parola (ce ii este alocata), chiar la instalarea sistemului de alarma – este ceva benefic si deloc dificil.

  •  Ascunderea valorilor

Dormitoarele, baile sau living-urile sunt de obicei primele locuri in care infractorii incep sa caute atunci cand patrund intr-o locuinta. Camerele de dormit sunt foarte adesea alese ca loc de ascundere a bijuteriilor, banilor cash sau a altor valori. Alternative bune sunt insa podurile, subsolurile ori camera copiilor. Nu e deloc recomandat a se ascunde toate obiectele de valoare intr-un singur loc. Alti proprietari se indreapta catre seifuri, desi si acestea pot fi ridicate cu totul.

  •   Dispozitivele si aparatura electronica si IT

Atunci cand este posibil (si lipsiti o perioada mai indelungata din casa), e bine sa ascundeti si dispozitivele electronice scumpe – consolele de jocurile, mp3-player-ele, laptopurile sunt primele pe care hotii pun ochii.  Uneori pastrarea cablurilor si alimentarilor in alte locatii poate sa ajute acestor preventii.

  •   Vegetatia exterioara – copacei, tufisuri

Unii proprietari cred ca acestea sporesc esteticii casei, cat si protejeaza. Adevarata este insa doar prima parte, pentru ca infractorii pot folosi tufisurile sau vegetatia inalta pentru a se ascunde sau furisa mai usor – ar fi greu de crezut ca niste plante i-ar putea impiedica.

  •   Luminile aprinse in exterior

Foarte multi oameni aleg sa lase luminile aprinse in camerele cu vedere la strada, pentru a da impresia unei case locuinte. Strategia aceasta nu functioneaza insa mereu – unii infractori isi pot da seama ca e doar o pacaleala. Mai mult de atat, luminile foarte puternice ii pot ajuta sa vada mai usor modul de intrare in casa (in plus, va vor umfla factura de electricitate). Mai degraba alegeti senzori (acestia vor alerta vecinii, stiind ca proprietarii nu sunt acasa).

  •   Cheia sub pres

In loc sa ascundeti cheia de la intrare chiar sub pres, puneti-o intr-un alt loc sau dati-o unui vecin de incredere.

  •  Clantele, broaste sau inchizatori defecte

Toate acestea, plus balamalele stricate, pot sa ii atraga pe hoti chiar si mai tare. Fie ca e vorba de usi sau de geamuri, e bine sa reparam din timp aceste lucruri, pana nu se deterioreaza si mai tare. Cele mai vulnerabile sunt cele din spatele locuintei. O astfel de reparatia poate sa coste mult mai putin decat daunele create de un jaf.

  •  Usi de garaj deschise

Se poate intampla sa plecam in graba  de acasa, uneori, insa daca le lasam deschise sau descuiate, aceste porti reprezinta cai de acces facile. Chiar si pe timpul zilei au timp multe furturi. Oamenii nu vor arata suspicios, nu vor purta masti – pur si simplu se vor strecura in interiorul curtii sau a casei fara a trezi suspiciuni, ca si cum totul ar fi normal.

Chiar daca nu cunoasteti astfel de cazuri in zona sau cartierul in care locuiti, luati-va un timp pentru a va documenta – fie la sediul politiei, fie online. Veti fi uimiti de incidentele recente – talharii, furturi, spargeri de locuinta, etc. Riscurile exista pana la urma oriunde am locui – la oras, la sat, in cartiere centrale sau la marginea orasului, la casa sau la apartament.  Daca va amintiti sa va armati sistemul de alarma instalat, sa va incuiati usile si portile, sa verificati incuietorile periodic, sa ascundeti obiectele de valoare din casa, veti reusi sa reduceti din sansele de a fi talharit.  Pentru alegerea unor astfel de dispozitive de protejare a locuintei personale  (chiar si wireless), de la producatori de renume, descoperiti oferta de sisteme de alarma profesionale la Ordis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.