Ce perspective ai pe piata muncii daca ai urmat cursuri de specializare ca asistent medical?

In fiecare an, noi generatii de asistenti medicali absolva cu succes cursurile scolilor posticeale sau ale facultatilor de profil. In situatia in care inca nu te-ai hotarat, poti analiza fisa postului de asistent medical generalist pentru a vedea daca este o meserie care ti se potriveste.

Daca esti deja asistent medical certificat, te gandesti probabil sa incepi sa profesezi in domeniu. Poate nu de putine ori ai auzit ca experienta este esentiala si ca in majoritatea cazurilor reprezinta un criteriu eliminatoriu pentru anumite posturi. In ciuda faptului ca nu este un lucru in totalitate fals, daca demonstrezi ca esti serios si ca iti doresti sa construiesti o cariera in acest domeniu, iti poti gasi destul de repede si usor un loc de munca.

La stat sau la privat?

Poti lucra ca asistent medical la stat ori la privat, insa este important sa stii ca, daca ai timp, le poti face pe amandoua simultan. Daca ai un job la stat, poti oricand sa muncesti cateva ore pe saptamana sau pe zi la o clinica privata.

Pentru a te angaja in sistemul public, intr-un spital, policlinica, dispensar sau cabinet medical, trebuie sa urmaresti posturile libere si sa dai concurs. Acest concurs consta intr-o proba teoretica, una practica si un interviu. 

Pentru a lucra in sistemul privat, trebuie doar sa aplici si sa astepti sa fii sunat pentru interviu. Odata ce ai obtinut un job la o clinica privata, in contractul de munca este foarte posibil sa fie prevazuta o perioada de proba. Durata acesteia nu poate depasi 90 de zile, timp in care trebuie sa arati ca ai abilitatile necesare.

In tara sau in strainatate?

O alta alegere pe care o ai de facut este daca vei munci in tara sau strainatate. Pentru un job in Romania ti se cere doar diploma de absolvire a scolii postliceale sau facultatii. Daca vrei sa muncesti intr-o alta tara, trebuie, pe langa diploma, sa cunosti limba tarii respective la nivel conversational. Din fericire, multe agentii care ajuta asisteni medicali sa se angajeze in tari precum Germania, Anglia sau Franta, ofera cursuri gratuite de limba.

 

Indiferent de alegerea pe care o faci, meseria de asistent medical este una ce-ti ofera o satisfactie care nu se poate descrie in cuvinte. Fiecare specializare are particularitatile ei, fiind recomandat sa te informezi inainte de opta pentru cea care te intereseaza. Cei care opteaza pentru practicarea acestei profesii trebuie sa iubeasca oamenii, sa-si doreasca sa-i ajute, sa fie rabdatori, atenti si punctuali. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.