Rezumat:
- 1 Mit: ADHD nu este o afectiune medicala reala.
- 2 Mit: Persoanele cu ADHD trebuie doar sa se straduiasca mai mult.
- 3 Mit: Persoanele cu ADHD nu se pot concentra niciodata.
- 4 Mit: Toti copiii cu ADHD sunt hiperactivi.
- 5 Mit: Doar baietii pot avea ADHD.
- 6 Mit: Copiii cu ADHD vor depasi singuri aceasta problema.
Datorita studiilor imagistice care se pot face pe creier, dar si altor cercetari, se stiu multe acum despre ADHD. Dar inca exista multe mituri care creeaza confuzie si ingreuneaza ca persoanele cu aceasta afectiune sa obtina sprijinul de care au nevoie.
Iata realitatea din spatele celor mai frecvente mituri despre ADHD:
Mit: ADHD nu este o afectiune medicala reala.
Adevar: Institutele de Sanatate, Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor si Asociata Romana de Psihiatrie recunosc ADHD ca fiind o afectiune medicala. De fapt, este considerata una dintre cele mai frecvente afectiuni din copilarie. Milioane de copii din intreaga lume au ADHD.
Cercetarile arata ca aceasta problema medicala este de fapt ereditara – una din patru persoane cu ADHD au un parinte cu ADHD. In plus, studiile imagistice arata diferente in dezvoltarea creierului intre persoanele cu ADHD si persoanele ce nu se confrunta cu aceasta afectiune.
Mit: Persoanele cu ADHD trebuie doar sa se straduiasca mai mult.
Adevar: ADHD nu este o problema de motivatie sau lene. Copiii care au aceasta afectiune se straduiesc deseori sa acorde atentie cat de mult pot.
A le spune persoanelor cu ADHD sa “se concentreze doar” este ca si cum ai cere cuiva miop sa vada mai departe. Motivul pentru care se lupta cu atentia nu are nimic de-a face cu atitudinea. ADHD reprezinta o problema in care functioneaza si este structurat creierul.
Mit: Persoanele cu ADHD nu se pot concentra niciodata.
Adevar: Este adevarat ca persoanele cu ADHD au de obicei probleme de concentrare. Dar daca sunt foarte interesate de ceva, se pot concentra intens asupra acelui lucru. Se numeste hiperfocus.
Unii copii cu ADHD sunt usor distrasi in clasa, dar nu se pot indeparta de un joc care le place. Adultii ar putea avea dificultati in a se concentra asupra partii muncii pe care o considera plictisitoare, dar se focuseaza asupra aspectelor care le plac cu adevarat.
Mit: Toti copiii cu ADHD sunt hiperactivi.
Adevar: Multi cred ca persoanele cu ADHD, in special copiii, sunt hiperactive si nu se pot opri din a se misca. Dar nu toti copiii cu ADHD au hiperactivitate ca simptom. Iar pentru cei care prezinta acest simptom, hiperactivitatea de obicei dispare sau se diminueaza pe masura ce inainteaza in varsta.
Exista trei tipuri de ADHD. Unul nu are deloc un impact asupra nivelurilor de activitate. Acest tip de ADHD se numeste ADD si afecteaza in principal atentia.
Mit: Doar baietii pot avea ADHD.
Adevar: ADHD se intalneste, intr-adevar, mai mult in randul baietilor. Dar asta nu inseamna ca fetele nu se pot confrunta cu aceasta afectiune. De fapt, se pare ca fetele cu ADHD sunt deseori nediagnosticate.
O parte din motiv este ca ADHD poate arata diferit la baieti decat la fete. Fetele tind sa aiba mai putine probleme cu hiperactivitatea si controlul impulsurilor decat baietii. Ele pot parea mai “visatoare”.
Mit: Copiii cu ADHD vor depasi singuri aceasta problema.
Adevar: Majoritatea copiilor nu depasesc complet ADHD, desi unele simptome se pot diminua sau pot disparea pe masura ce inainteaza in varsta. Simptomele se pot schimba, de asemenea, in timp. Dar asta nu inseamna ca cei afectati sunt complet vindecati. Majoritatea persoanelor cu ADHD continua sa aiba probleme pana la varsta adulta. De aceea, este extrem de important ca cei afectati sa fie tratati de un specialist in psihiatrie pediatrica.