Bateriile de laptop, la fel ca orice alt tip de acumulatori, au o durata de viata limitata. Aceasta limita este relativa insa este cert ca exista. De regula o baterie de laptop are intre 300 si 500 de cicluri de incarcare-descarcare. Dupa acest numar de cicluri, capacitatea bateriei de a stoca energie scade ajungand aproape de zero.
Insa in realitate, bateriile de laptop tind sa isi piarda din capacitatea de stocare a curentului dupa mai putin de 300 de cicluri. Cu toate ca este greu de spus daca au fost 300 sau mai putine, totusi cand bateria nu se mai comporta la fel dupa nici un an, utilizatorii se gandesc ca bateria a avut defecte.
De fapt, bateria nu a avut nici un defect iar modul in care a fost formatata, incarcata, descarcata si folosita efectiv de-a lungul lunilor, i-a afectat capacitatea de inmagazinare a curentului. Acest lucru s-a intamplat in principal datorita utilizatorului care nu a respectat bunele practici pentru formatarea corecta a bateriei!
Evident ca exista si situatii in care bateria chiar a prezentat un defect de fabrica insa aceste situatii sunt mai rare iar de cele mai multe ori bateria se defecteaza din cauza utilizatorilor care nu o protejeaza suficient!
Bateria trebuie formatata inainte de folosirea constanta iar lunar aceasta operatiune trebuie repatata! Niciodata nu trebuie sa permiteti bateriei sa se descarce complet si nici sa folositi mereu laptopul cu incarcatorul conectat. Alternati utilizarea doar pe baterie cu utilizarea doar pe incarcator si astfel bateria va rezista mai mult timp!
Un alt factor important care influenteaza viata bateriei este legat de temperaturile extreme. Nu supuneti bateria la temperaturi extreme iar atunci cand simtiti ca laptopul s-a incins foarte tare in zona bateriei (de regula in timpul unui joc foarte performant) inlaturati rapid bateria pentru a o proteja! De asemenea, tineti cont sa nu expuneti bateria la temperaturi prea joase intrucat se va defecta!