Rezumat:
După ce ai obținut bicicleta mult dorită, poate ai simțit că îi lipsește ceva.Accesoriile sunt elemente care îți simplifică experiența pe bicicletă, însă multe dintre ele au rolul de a te menține în siguranță. Articolul este susținut de magazinul de biciclete și accesorii PerfectBike, astfel vei vedea niște link-uri cu produse sugerate din când în când.
Luminile
Obligatorii și necesare: Nu are sens să îți spunem că sunt prevăzute de legislația rutieră, însă poate mai important decât asta, este vorba de siguranța ta. Mașinile circulă uneori cu viteză mare, iar un punct închis la culoare la marginea șoselei poate scăpa neobservat pentru unii șoferi. Dar și luminade pe față este la fel de importantă, spre exemplu când intri în intersecție și unele mașini din sens opus vor să facă stânga.
Ce lumini îți recomandăm?
Modul de alimentare a unui far sau stop se poate face fie prin bateriile clasice sau acumulatori fie prin USB unde avantajul că intensitatea luminii nu scade pe măsură ce se consumă bateria. Evident, nu mai trebuie să cauți baterii și nici nu mai trebuie să cumperi. Astfel, dacă la început luminile prin USB par puțin mai scumpe, în timp s-ar putea să ieși chiar pe plus. Dezavantajul ar fi că atunci când rămâi acumulator, lumina se va opri. Totuși, vei fi avertizat când acesta este descărcat. Foarte ușoare și discrete sunt Infini I-260.
Există două categorii de lumini, mai precis de faruri. Sunt acelea care sunt făcute ca să fii văzut cum ar fi Setul ForceDouble și acelea făcute ca să vezi tu. Cele din urmă pot fi mai voluminoase și desigur, mai puternice. Un exemplu este Force Genius 120Lm (1 LED, USB).
În general, cele care luminează puternic au înscris pe ambalaj și indicații care îți spun distanța pe care poți vedea cu ele, sau cantitatea de lumină pe care o produc. Cu alte cuvinte, luminile pe care nu scrie astfel de detalii nu sunt făcute ca să vezi cu ele pe timp de noapte.
Apărătorile
Nu trebuie neapărat să mergi pe ploaie ca să îți fie de ajutor. Apărătorile te pot proteja și de bălțile rămase pe șosea sau de situația destul de comună: șoseaua este spălată de mașinile de salubritate. Pentru asta trebuie doar să investești câteva zeci de lei și să cari câteva sute de grame în plus pe bicicletă. Noi credem că merită, mai ales dacă vrei să nu ajungi murdar acolo unde ai treabă.
Trebuie să știi că apărătorile au diverse sisteme de prindere însă foarte importante sunt și prinderile pe cadru. Cele mai bune apărători sunt cele prinse în mai multe locuri, astfel nu se balansează la trepidații și te protejează mult mai bine. Spre exemplu, vezi apărătorile de noroi Stronglight 28. Înainte de a cumpăra apărători, trebuie să verifici compatibilitatea cu bicicleta ta.
Claxonul sau Soneria
Este un alt accesoriu obligatoriu conform legislației rutiere. Principalele tipuri de claxoane sunt cele sunt cele care scot un singur sunet în urma tragerii de buton, cele cu rotițe interioare care scot un sunet prelungit și cele cu trompetă. Preferințele tale personale sunt cele care te pot ajuta să iei ce-ți place. Pentru bicicletele de copii există accesorii foarte frumoase din această categorie, decorate cu tot felul de culori și modele.
Cricul
Nu trebuie să găsești un gard, un zid, un stâlp ca să poți sprijini bicicleta. Cricul este pe lista simplificatorilor experienței pe două roți și este un real „sprijin” pentru bicicleta ta. Un model fain este Humpert Comfort 26-28, din aluminiu, însă ai foarte multe opțiuni.
Ciclocomputerul
Ciclocomputerele se împart în general în cele cu fir sau cele fără fir, ce comunica prin unde radio. Deasemenea pot fi modele mai ieftine, care au doar funcțiile de bază cele mai importante fiind ceasul și viteza actuală. Pentru ciclistii care au nevoie de mai multe informații exista ciclocomputere care afiseaza inclusiv valori medii ale vitezei, timpului sau distantei parcurse, temperatura sau au optiunea de iluminare a cadranului pe timp de noapte. Acum, dacă ai treabă mai des prin locuri diverse ale orașului sau la munte și ai nevoie de hărți, poți opta pentru un ciclocomputer echipat inclusiv cu GPS și sincronizare prin Bluetooth cu telefonul (vezi seria Garmin Edge)
Suportul de telefon
Este un accesoriu foarte util când vrei sa vezi cine te suna în timp ce pedalezi sau sa utilizezi telefonul pe post de GPS.
Pompa
Un accesoriu care nu trebuie sa lipseasca din echiparea unei biciclete alături de o camera, leviere și/sau un set de petice. Pompele sunt în general adaptate oricarui tip de valvă chiar dacă nu sunt foarte scumpe. Exista pompe portabile pentru MTB sau cursiere, de plastic sau aluminiu, cu sau fără manometru sau cele cu picior a caror presiune poate ajunge pana la 12 atmosfere.
Gențile de bicicleta
Reprezintă unele din cele mai întâlnite accesorii de biciclete. Capacitatea acestora variaza intre 0.3 litri cu prindere de tija de șa până la 40 litri, tip coburi, cu prindere de portbagaj. Există și genți care se prind în cadru dar și pe ghidon sau pe cadru în dreptul pipei. Toate gențile vândute de către Perfectbike sunt rezistente la apă și au elemente reflectorizante.
Bidonul și suportul de bidon
Reprezintă deasemenea accesorii des întâlnite mai ales la cei care fac ture mai lungi și au nevoie de hidratare. În plus vara când e foarte cald, oricine va aprecia un bidon termo-rezistent, ce va păstra apa mai rece timp de 2-3 ore. Bidoanele au capacități cuprinse intre 300 ml pentru bicicletele de copii pana la 1 litru. Suporții de bidon pot fi de plastic sau aluminiu cu tragere pe sus sau combinat, pe sus și prin lateral.
Camera video
E un accesoriu care a prins amploare în ultimul timp fie că vrei sa filmezi o tură frumoasa sau o competiție fie ca vrei să ai dovada când un șofer neatent îți taie calea (sperăm ca aceste cazuri să tindă către zero)
Lacătul antifurt
După zicala „Paza bună trece primejdia rea”, lacătul antifurt este deasemenea un accesoriu foarte util. Fie ca mergi la cumpărături sau la terasa cu prietenii, e bine sa îți asiguri bicicleta. Antifurturile au lungimi și grosimi diferite, cu cheie sau cifru, în funcție de acestea stabilindu-se și gradul de securitate. Cele mai sigure suntU-lock-urile fiind din oțel călit deci mai greu de tăiat decât un cablu spiralat. Deasemenea sunt rezistente și împotriva loviturilor. Cablurile pot avea grosimi de până la 25 mm unele având în plus și o cămaşă de oţel pe deasupra. Mai exista și antifurturi sub formă de lanţ, sau pliabile. Toate antifurturile vândute de Perfectbike sunt tratate anti coroziune.
Alte accesorii fie pentru siguranţa în trafic fie pentru un transport facil și sigur al celor mici ar mai fi oglinzile și scaunele de copii.
Articol scris de Andrei Cristescu și Barbu Leonard.