Plamanii sunt sursa noastra de oxigen, insa o data cu aerul, in ei pot patrunde inamici care le cauzeaza neplaceri si suferinte.
Desi au mai multe functii, respiratia este cea principal. Aerul pe care il respiram contine mai multe tipuri de gaze, in special oxigen, de care aproape toate celulele corpului au nevoie pentru a functiona. Cu fiecare respiratie, oxigenul patrunde in sange si depinde de capacitatea si sanatatea plamanilor ca aceasta cantitate sa fie una pe masura nevoilor organismului.
Pentru a preveni complicatiile ce pot aparea in urma neoxigenarii optime a celulelor si a infectiilor care se pot extinde de la nivelul cailor respiratorii la alte sisteme, invata sa recunosti rapid bolile respiratorii si sa mergi la medic pentru un tratament adecvat!
Doi saci cu aer!
Plamanul este format din doua parti: stangul are doi lobi, iar cel drept- trei. Stangul este mai mic pentru a face loc inimii, pozitionata pe aceeasi parte, insa el este un organ cu o multitudine de functii.
Plamanii sunt organe care indeplinesc multe functii vitale in fiecare secunda. Respiratia este esentiala! Plamanii iau oxigen din exterior si elimina dioxidul de carbon. Tot ei joaca un rol important in apararea organismului impotriva infectiilor si altor factori nocivi din mediu. In timp ce nasul este prima linie de aparare impotriva poluantilor, plamanii sunt cea de-a doua. Particulele inhalate sau bacteriile si virusurile ajung in plamani. Mucusul din ei atrage acesti intrusi si ii elimina print tuse. Membrana interna a plamanilor prezinta niste cili care ajuta mucusul sa se elimine. Cand o persoana fumeaza, cilii sunt inactivati sau distrusi, ceea ce duce la acumularea mucusului si impiedica eliminarea lui. Daca aceste secretii nu sunt evacuate, plamanii nu mai primesc cantitatea optima de oxigen si astfel creste riscul infectiilor.
Pentru mai multe articole accesati acest link!