Dacă visezi la ziua în care îți vei putea strânge bebelușul în brațe, înseamnă că trebuie să afli care este cea mai potrivită perioadă a lunii pentru a putea rămâne însărcinată. Un test de ovulație îți poate prezice momentul cel mai probabil în care vei fi fertilă, așa că e indicat să faci unul pentru a anticipa ovulația. Acest proces are loc chiar în mijlocului ciclului menstrual, care se calculează din prima zi a menstruației. Odată ce ovarele tale vor elibera un ovul ajuns la maturitate, ai la dispoziție între 12 și 24 de ore pentru a procrea. Dacă ciclul tău este unul regulat, înseamnă că fiecare lună îți va oferi ocazia pentru a concepe un copil.
Totuși, e bine să știi că spermatozoizii pot trăi în interiorul corpului tău până la cinci zile, ceea ce înseamnă că ovulul nu trebuie neapărat eliberat în momentul contactului sexual, ci și după ce acesta a avut loc. Indicat este să urmărești cu atenție etapele prin care trece corpul tău de-a lungul ciclului menstrual. Iată cum te poate ajuta un calculator de ovulație, dar și tot ce trebuie să știi despre fertilitate.
Rezumat:
De ce ar trebui să utilizezi un calculator de ovulație?
Urmărirea unui calculator de ovulație te va ajuta nu doar să identifici care sunt cele mai fertile zile ale tale, dar și să observi eventualele nereguli legate de recurența ciclurilor tale menstruale. Altfel spus, un calculator de ovulație îți poate arăta dacă ovulația ta este una normală sau una neobișnuită.
În vreme ce medicii recomandă încercarea conceperii unui copil timp de un an, în cazul femeilor sub 35 de ani, înainte de a solicita ajutorul specialiștilor îi poți arăta ginecologului tău, conform unui calculator de ovulație, că ai încercat să rămâi însărcinată fără succes timp de șase luni, pentru ca investigațiile medicale să poată începe mai devreme.
Cum poți rămâne mai ușor însărcinată?
Dacă vrei să îți crești șansele de a rămâne însărcinată, e necesar să ai contacte sexuale în momentul potrivit al lunii, adică la ovulație. Dacă ai un ciclu regulat, acest moment începe cu aproximativ două săptămâni înainte de menstruație, fereastra fertilă fiind cu șapte zile înainte de ovulație. Dacă ciclul tău este unul neregulat, poate fi un pic mai dificil să prezici momentul exact al ovulației, deci și al ferestrei fertile.
Folosește un test de ovulație
Asemănător cu un test de sarcină, testul de ovulație poate fi efectuat în același mod. Cu câteva zile înainte de perioada în care știi că ar trebui să îți înceapă ovulația, vei detecta, cu ajutorul unui test de ovulație, prezența hormonului luteinizant. Odată ce rezultatul testului va fi pozitiv, poți avea mai multe contacte sexuale neprotejate. Testele de ovulație pot fi cumpărate și orice farmacie și din aproape orice hipermarket.
Măsoară temperatura bazală
Măsoară-ți temperatura bazală în fiecare dimineață, până când observi că aceasta a crescut ușor, chiar și doar cu o jumătate de grad. Acela este semnalul că ești la ovulație. Nu uita că un ovul poate supraviețui maximum 24 de ore după ce a fost eliberat de ovar, așa că nu rata cel mai bun moment pentru a rămâne însărcinată.
Observă consistența mucusului cervical
Nivelul de estrogen din corp începe să crească imediat ce foliculul ovarian se va dezvolta. Acest proces va determina o creștere a mucusului cervical. Pe măsură ce începi să observi aceste schimbări, ar trebui să ai cel puțin un contact sexual neprotejat pe zi până la ovulație. Odată ce apare ovulația, mucusul cervical va deveni mai gros și mai lipicios sau chiar mai opac.
Dacă vrei să afli mai multe despre calculatorul de ovulație, nu ezita să iei legătura cu medicul tău.
REFERINȚE
- https://www.healthline.com/health/how-to-regulate-periods
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK327786/
- https://www.healthline.com/health/pregnancy/tests
- https://www.healthline.com/health/pregnancy/basal-body-temperature