Cuisoarele sunt, de fapt, niste muguri uscati ai unui arbore exotic, din aceeasi familie cu mirtul si eucaliptul. Pentru pastrare, mugurii sunt uscati si au forma unor mici cuie, de unde si denumire.
Chinezii foloseau cuisoarele cu catea secole inainte de Hristos. Se spune ca mandarinii, nobii chinezi, mestecau cuisoarele inainte de a se adresa imparatului, pentru a avea respiratia frumos mirositoare. Cand arabii au inceput sa aduca mirodenii si condimente in Europa, au adus binenteles si cuisoare, vanzndu-le insa la cele mai mari preturi, pentru ca erau considerate un fel de medicament impotriva tuturor bolilor. Mai mult, se zicea ca o potocala frecata cu cuisoare elimina orice risc de contagiune.
Condiment…
Cu vremea, s-a descoperit fapul ca in mancare sunt nu numai sanatoase, ci si foarte gustoase. Pot inocui sarea si potolesc setea.
Se folosesc la preparate de patisserie, sosuri, la prepararea fripturilor din carne de porc, la condimentarea carnatilor de casa, la iahnii.
Vinul fiert n-are nici un chichirez fara doua, ba chiar si unele prajituri “cer” aroma iute-dulce-amaruie a cuisoarelor: turta dulce, biscuitii, unele budinci, orezul cu lapte.
…dar si medicament
Eugenolu extras din cuisoare este folosit in practica dentara – asa cum stramosii nostril mestecau un cuisor cand ii durea maseaua. Cuisoarele reprezinta deasemenea un excelent dezinfectant. Au un efect calmant, actiune antivirala, stimuleaza pofta de mancare si ajuta digestia, sunt antivomitive si au efect impotriva colicilor si sughitului. Sunt diuretice si depurative. Calmeaza tusea, astmul, ajuta in tratamentul tubercculozei. Uleiul de cuisoare, iind un antioxidant, ajuta vedere.
Pentru mai multe articole acceseaza acest link!