Verighete din aur sau verighete din platina? Ce sa aleg?

Aurul si platina sunt cele mai folosite metale in crearea verighetelor si inelelor de logodna. Desi sunt unice, aceste doua metale au cateva similitudini. Diferentele sunt mici si se observa, in principiu, in aspect, cost, durabilitate si confort.

Prin ce se diferenteaza aurul de platina la aspectul fizic:

Principala caracteristica fizica distinctiva dintre aur si platina este culoarea. In timp ce platina este in mod natural alba, aurul este in mod natural galben. Daca iti doresti un inel de logodna galben, atunci aurul (aurul galben) este cea mai buna optiune. Daca, in schimb, vrei un inel alb, poti opta pentru platina sau aur alb.

Inelele din aur alb au in componenta aur, aliaje si sunt placate cu rodiu, o substanta ce ii ofera un aspect alb foarte asemanator cu platina. Aurul alb de 14 k si aurul galben de 14k au acelasi continut de aur si puritate (58,5% aur), dar aliajele din aur alb (si placarea cu rodiu) il fac alb, in timp ce aliajele din aur galben nu.

Desi aurul alb pare foarte asemanator cu platina, in timp, placarea cu rodiu a bijuteriei din aur se va duce, iar bijuteria va ajunge sa aiba o nuanta galbuie. Asadar, daca doresti un inel de logodna din aur alb sau un set de verighete din aur alb, trebuie sa stii ca, o data la ceva timp, trebuie sa mergi la bijutier pentru o replacare cu rodiu. Platina, fiind in mod natural alba, nu are cum sa capete o nuanta galbuie.

Costul aurului si costul platinei:

Desi aurul si platina sunt similare in ceea ce priveste pretul pe gram, platina este mai densa si, prin urmare, necesita mai mult material intr-un inel. In plus, inelele din platina contin, de obicei, 95% platina in timp ce inelele din aur de 14k au doar 58,5% aur (cele de 18k au 75% aur). Asadar, inelele din platina sunt mai scumpe decat inelele din aur.

Vezi si:  Tot ce nu ai știut despre parfumuri

Durabilitatea aurului si durabilitatea platinei:

Platina este mai puternica si mai mult durabila decat aurul – Desi atat aurul cat si platina sunt metale pretioase puternice si durabile, platina este cea mai puternica si mai durabila dintre cele doua. De exemplu, stifturile care detin piatra centrala in inelele de logodna din platina sunt mai putin susceptibile sa se rupa decat cele ale inelelor de logodna din aur.

Platina se zgarie mai usor decat aurul de 14k – In ciuda faptului ca este mai puternica si mai durabila, platina este un metal mai moale decat aurul de 14k. Acest lucru inseamna ca va fi zgariat putin mai usor decat aurul.

Care sunt mai confortabile? Bijuteriile din aur sau bijuteriile din platina?

Deoarece platina este mai densa decat aurul, inelele din platina vor fi mai grele decat cele din aur. Unii prefera sa simta o greutate mai mare, dar altii gasesc usurinta inelelor din aur ca fiind mai confortabile. Este o chestiune de gust, ce difera de la individ la individ.

Platina este un metal hipoalergic, acesta fiind un alt avantaj pe care il are in plus fata de aur. Desi aurul nu creeaza o problema de alergie pentru majoritatea oamenilor, unii pot dezvolta o reactie alergica la aliajul din nichel utilizat in inelele din aur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.