Cum sa devii web designer

Web design-ul ca ocupatie se afla in ultimul timp in topul preferintelor tinerilor pentru cele mai tentante joburi. Motivele sunt multe, faptul ca nu este nevoie de diploma, ca se poate lucra de acasa si ca este bineinteles un domeniu de viitor. Mai mult decat atat, marea majoritate a web designerilor de succes au invatat singuri tot ceea ce stiu despre web design. Deci nu este imposibil ca cineva sa porneasca pe acest drum, insa pentru asta trebuie sa se cunoasca cateva lucruri.

Ce face un web designer?

Un web designer creeaza elementele vizuale ale unui site. Desi in trecut termenul se referea strict la elementele vizuale iar pentru partea nevazuta, cu alte cuvinte html, css si alte elemente de limbaj lucra un programator, astazi termenul de web designer include ambele parti ale procesului crearii unei pagini web. Din acest motiv designerul web nu este acelasi lucru cu designerul grafic, pentru cel dintai fiind nevoie de mult mai multe cunostinte de natura tehnica, desi ambii folosesc in general aceleasi softuri si gadgeturi (precum tablete grafice) pentru partea vizuala de design.

Pentru a deveni designer web trebuie in primul rand o doza de talent artistic, asa cum sugereaza partea de „design”. Daca acesta exista, urmatorul pas este invatarea programelor si limbajelor necesare pentru a fi un designer freelancer sau a face parte dintr-o companie profesionala precum www.eventmedia.ro.

Pe partea de software, cel mai adesea se lucreaza cu suita Adobe, in mod special Photoshop, Illustrator si Fireworks pentru partea de grafica si Dreamweaver pentru partea de cod.

Pe langa aceste programe trebuie invatate limbajele de baza precum HTML, CSS, Javascript PHP si jQuery, precum si lucrul pe platformele de design open source. Flash nu mai este preferat demult datorita faptului ca nu este compatibil cu versiunile mobile ale site-urilor. De asemenea, pentru a avea succes in domeniul design-ului web este nevoie si de ceva cunostinte de SEO (search engine optimization).

Poate parea descurajant la prima vedere, insa internetul este plin de resurse, tutoriale si exemple, iar cea mai buna metoda de a invata design web este prin procesul de ‘trial and error’. Cu alte cuvinte, design-ul web se invata gresind. De altfel, pentru a fi designer web, este absolut necesara o minte care absoarbe rapid informatia si invata foarte repede pentru ca toate aceste limbaje de programare si implicit si toate softurile folosite sunt updatate constant, mereu aparand ceva nou cu care trebuie tinut pasul pentru a putea face fata competitiei.

Bineinteles, nu oricine poate fi designer web daca ii lipsesc elementele definitorii si anume capacitatea de a invata rapid si talentul la design, insa pentru cei care au aceste calitati, web design-ul este un domeniu in care munca si hobby-urile se pot imbina armonios.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.