Istoria perdelelor – Renasterea

Daca in zilele noastre aproape ca ni se pare ciudat sa vedem ferestre fara perdele sau draperii, trebuie cunoscut faptul ca acest lucru nu a fost intotdeauna asa. Perdelele si draperiile au trecut prin diverse etape de evolutie si in fiecare perioada istorica au putut fi recunoscute diverse modificari.

Chiar si la sfarsitul secolului al 16-lea perdelele nu reprezentau un trend in lumea perdelelor si a draperiilor. Obiceiul era ca ferestrele sa fie acoperite cu un fel de jaluzele confectionate din lemn. Scopul lor era acela de protectie. Fie ca era vorba de prea multa lumina, sau ca sa opreasca frigul de afara de pe timpul iernii, oamenii se gandeau prea putin la un rol decorativ pentru ferestre. In schimb, erau folosite perdele pentru usi. Acestea erau asortate cu aranjamentele de pe pereti.

Unul dintre cele mai folosite materiale pentru perdelele din acea perioada era catifeaua. Cei mai mari producatori aflati si in competitie unul cu altul au fost Franta si Italia. Aceasta competitie a dus la dezvoltarea diverselor modele, care de care mai impresionante. In timpul Renasterii, erau folosite in mod special desene care sa reprezinte miscarea. In aceasta categorie intrau desene ale pasarilor in timp ce zburau sau desene cu animale in timp ce alearga.

Dincolo de catifea, alte materiale utilizate la confectionarea perdelelor au fost matasea si inul.

In zilele noastre exista o multitudine de materiale, fie naturale, fie sintetice din care pot fi facute atat perdele cat si draperii. Dar mai important decat rolul functional, acum este important sa reusim prin intermediul lor ca ferestrele sa arate in interiorul camerei asa cum ne dorim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.