Adesea atunci cand vine vorba despre amplasarea obiectelor sanitare in baie le aranjam mai mult tinand cont de design decat de aspectele tehnice. Un instalator priceput va tine cont de aspectele tehnice atunci cand vine vorba de aplasarea obiectelor sanitare.
Este o etapa destul de importanta care necesita cateva cunsotinte despre functionalitate daca cumva pot fi accesate si unele considerente arhitecturale. De la un instalator bun veti primi urmatoarele sfaturi:
- Zonele in care in mod curent se degaja abur (cazi de baie) vor fi amplasate in apropierea cailor de evacuare: ferestre, guri de aerisire, hote, etc. In acelasi timp trebuie tinut cont de conditiile de intimitate care se impun in interiorul unei bai.
- O chiuveta amplasata sub fereastra beneficiaza de mai multa lumina naturala, dar ramane fara spatiu pentru oglinda.
- Incercati intotdeauna gruparea WC- bideu- chiuveta in amplasament cat mai strans.
- Amplasarea vasului de wc in ax cu conducta de canalizare din perete ne scuteste in adaptarile necesare pentru mascarea tronsonului de conducta de canalizare aparente.
- Cada sa fie incadrata cel putin de doua laturi de pereti pentru a limita stropirea cu apa.
Pentru o alegere cat mai corecta a obiectelor in interiorul baii dar si al bucatariei este recomandat sa fie cumparate deja aceste obiecte sau macar sa le cunoasteti caracteristicile dimensionale. Numai asa vor putea fi stabilite cat mai corect punctele de alimentare cu apa si punctele de scurgere.
Se poate avea in vedere ca media inaltimilor indicate pentru prizele de apa, masurand de la podea este de 60 cm. Inaltimea la care se fixeaza chiuveta este de 85 cm la partea superioara. Media distantelor dintre racordurile de apa calda si rece este de aproximativ 15-20 cm, iar inaltimea in ax a gaurilor de scurgere este de 50-55 cm.