In mod normal, contractul individual de munca se poate modifica numai cu acordul ambelor parti, insa, angajatorul are dreptul de a modifica contractul fara acordul angajatului numai in unele conditii prevazute in Codul muncii.
Conform alineatului (5) al art 17 din Codul Muncii orice modificare adusa elementelor unui contract de munca impune adaugarea unui act aditional la contract. Acesta se adauga in termen de 20 de zile de la aparitia modificarii.
In alin(3) din Codul Muncii sunt precizate elementele unui contract de munca ce pot fi modificate:
- Identitatea partilor: Numele angajatului si denumirea firmei angajatoare
- Locul sau locurile de munca(un salariat nu poate munci in mai multe locuri)
- Sediul firmei angajatoare
- Functia angajatului in conformitate cu Clasificarea ocupatiilor in Romania cat si fisa postului
- Riscurile la care salariatul este supus in timpul lucrului
- In cazul in care contractul de munca este pe o durata determinata atunci se specifica si aceasta durata
- Durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul
- Conditiile de acordare a preavizului si durata acestuia
- Salariul de baza, alte venituri cat si periodicitatea platii salariului (in baza unui calcul salarial in prealabil)
- Durata de munca (ore/zi si ore/saptamana)
- Durata perioadei de proba
Modificari ce pot fi aduse contractului individual de munca fara acordul salariatului:
- Modificarea locului de munca: salariatul poate fi delegat sau detasat de catre angajator in alt loc de munca decat cel din contractul individual de munca. Salariatul isi pastreaza atat functia, cat si toate drepturile prevazute in contractul de munca pe toata durata deplasarii/delegarii.
- Contractul individual de munca poate fi modificat de angajator in cazuri de urgenta majora cum ar fi catastrofele naturale (cutremure, inundatii, furtuni).
- O alta modificare a contractului individual de munca pe care angajatorul o poate lua fara acordul salariatului este aceea de sanctiune disciplinara. Salariatul poate indeplini pe o perioada de maxim 60 de zile o alta functie decat cea prevazuta in contract.
- De asemenea, angajatorul poate modifica contractul individual de munca in vederea aplicarii sanctiunii de reducere a salariului cu 5-105 timp de 1-3 luni (masurile privind raspunderea disciplinara, Codul Muncii, Cap II, art 248).
Drepturile salariatilor sunt ocrotite de lege astfel, se recomanda respectarea acestora de catre angajator atunci cand hotaraste ca este cazul sa aduca modificari contractului individual de munca al unui salariat. In conformitate cu Codul Muncii, salariatii nu pot renunta la drepturile care le sunt prevazute prin lege, orice activitate care urmareste renuntarea la aceste drepturi este considerata nula.