Tratarea unui asemenea subiect a devenit tot mai vast in ultimii ani datorita dezvoltarii comertului online de piese auto. Increderea clientilor in acest tip de comert este inca mica, datorita necunoasterii (cei mai multi potentiali cumparatori) sau datorita unor experiente anterioare ce nu au satifacut cerintele sau chiar s-au simtit inselati (cei mai putini dintre cumparatori). Desi, cei care s-au simtit inselati sunt mult mai putini, se poate intampla tot datorita necunoasterii.
Cateva sfaturi pentru cei ce doresc sa economiseasca prin achizitionarea de piese auto printr-un magazin online:
- Verificati daca exista date despre firma publicate pe site, nume firma, adresa date fiscale (cui, registrul comertului). Apoi se verifica firma cu ajutorul site-ului Ministerului de Finante. (cu ajutorul introducerii codului CUI obtineti datele firmei);
- Verificati Termenii si conditile de livrare si retur (aici trebuiesc foarte in clar descrise situatii de retur, de transport, de neconformitate). Tot la acest punct trebuie sa va informati si cat este transportul;
- Transparenta site-ului trebuie verificata urmarind ca toate datele sa fie publicate la vedere, aici nu strica si ca acea minunata legatura catre ANPC sa existe pe toate paginile site-ului.
Dupa ce am vizualizat, si am ales cateva site-uri ce se incadreaza acestor criterii, incepem sa comparam preturile. In general, suntem tentati sa trecem de aceste etape, si sa incepem cu compararea preturilor, ceea ce este total gresit. (pretul mic poate sa duca la costuri mari).
De preferat, atunci cand facem o comanda de piese auto dintr-un magazin online, este sa discutam inainte cu un service si sa stim cu exactitate ce este nevoie pentru masina noastra. Fiind foarte multe repere, versiuni de marci auto, se poate sa fim indusi in eroare iar comanda facuta sa nu fie cea necesara noua. Tot aici, trebuie mentionat, ca alegerea piesei se face cu certificatul de inmatriculare al masinii in fata pentru a avea toate datele exacte si conforme.
Partea buna a lucrurilor este ca nu trebuie sa verificam site-urile de cate ori cumparam. Odata ce ne-am facut idee despre vreo 2 sau 3 firme ce se ocupa de vanzarea pieselor auto, care sa corespunda cerintelor noastre, putem alege una cu care sa lucram. Vedem cum livreaza si cum raspund cerintelor noastre, discutam telefonic si ne informam asupra aspectelor care nu ne sunt clare. Apoi facem comanda.
De precizat, ar mai fi , sa facem comanda online prin sistemul “cos de cumparaturi” si nu telefonic. Macar pentru prima data. Acest lucru face ca sistemul sa emita mail-uri care apoi pot sa fie considerate ca si documente.
Mentionez ca, in general neseriozitatea unei firme, vine din faptul ca nu poate sa aibe integral piesele pe stoc. In baza unei comenzi, magazinul face aprovizionarea, apoi livrarea catre dvs. Acest lucru nu este neaparat rau in cazul firmelor ce comercializeaza piese auto. Dar poate sa contribuie la prelungirea timpului de livrare.
In incheiere mai adaug, ca firmele cu prestanta, publica online comunicate de presa sau articole ce descriu schimbari ce tin de termeni si conditii, oferte noi sau piese adaugate in completarea bazei lor de date. Acest lucru se poate verifica cautand pe Google numele firmei si vizualizarea comunicatelor sau articolelor scrise.