A avea o marca inregistrata inseamna sa ai la dispozitie o serie de drepturi la care nimeni altcineva nu are acces, in afara de tine. Pentru a avea o marca inregistrata oficial la OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci), vei avea nevoie sa depui o serie de acte prin intermediul carora vei obtine inregistrearea de marca.
Din momentul in care marca este declarata oficial ca fiind inregistrata, nimeni altcineva nu mai are drepturi asupra marcii tale, iar oricine incearca sa se foloseasca de acest lucru, poate fi trimis in instanta, ba mai mult decat atat i se pot cere despagubiri pentru prejudiciile cauzate.
Pentru a obtine o inregistrare de marca facuta corect, iar aceasta sa vina in plus cu o serie de alte beneficii, cel mai bine este sa apelezi la serviciile unui avocat cu experienta in inregistrare de marci, acesta va fi cel mai in masura sa te puna la curent cu toate demersurile necesare, ba chiar sa le faca in locul tau, in masura in care este posibil. In felul acesta, orice fel de conflict ar putea sa apara in timp, vei avea sprijinul unor specialisti.
Inregistrarea unei marci inseamna ca nimeni altcineva nu are drepturile pe care le detii. De aceea, in momentul in care se iveste posibilitatea ca si altcineva sa aiba nevoie de o parte din aceste drepturi, este bine sa stii ca poti distribui si catre o terta persoana aceste drepturi, prin intermediul unei licente de marca. Chiar daca procesul de obtinere a unei licenta de marca nu este la fel de complicat precum cel de inregistrare a marcii, este bine ca si in cazul lui sa ai la dispozitie sfaturile unui avocat care sa te indrume si sa te ajute sa faci cele mai bune decizii in ceea ce priveste licenta de marca.
Chiar daca nu iti ofera drepturi totale asupra marcii, licenta de marca iti asigura conform contractului drepturi totale sau partiale pentru o anumita perioada de timp, in functie de ceea ce stabilesti cu proprietarul marcii inregistrate.
Prin intermediul unei licente de marca te vei putea folosi de aceasta, insa doar dupa ce aceasta a fost acceptata de catre OSIM. Destul de important sa stii este ca licenta nu va fi considerata valabila decat in momentul in care, nu doar a fost depusa cererea de licenta, ci si dovada conform careia a fost platita taxa aferenta catre stat.
Ca sa-ti fie cat mai usor, cel mai bine este ca cauti cateva oferte printre cei care ofera servicii de inregistrare marci, sa selectezi din acestea ofertele care ti se par a fi cele mai relevante, apoi sa o contactezi pe aceea care ti se pare a fi cea mai buna si sa explici cat mai clar ce doresti sa obtii. De acolo, avocatul va putea sa preia destul de simplu ceea ce are de facut, iar in cel mai scurt timp demersurile pentru a obtine licenta de marca vor fi incepute.