Vinuri spaniole de la Bodegas Navajas

Distribuie cunoscutilor tai!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

vinuri spanioleArticolul urmator este destina celor care doresc sa invete cat mai multe despre vinuri si sunt pasionati de aceste minunate licori pline de povesti nespuse si de vorbe soptite. Pentru prima data ne oprim in Spania, una dintre tarile cu cea mai lunga cultura in viticulturi si oenologie. Vrem sa descoperim vinuri spaniole dintre cele mai bune si incepem, pe zone, cu casele lor de productie sau, asa cum se numesc la noi, cramele din care ies aceste vinuri.

Incepem cu zona Rioja, poate cea mai cunoscuta zona viticola, la noi. Aici intalnim cramele Bodegas Navajas, care creaza vinuri printr-o traditie transmisa din generatie in generatie. Spun asta pentru ca aceste crame isi au originea in anul 1918, cand se numeau Bodegas Arjona, afacere din care, familia Navajas a cumparat o parte in anul 1978, urmand ca in 1983 sa devina singurii proprietari ai afacerii, schimbandu-i numele in cel de azi. Si in ziua de azi crama este condusa de familia Navajas, dintre care Antonio Navajas este directorul executiv care, impreuna cu sotia sa au ghidat afacerea exclusiv spre vinul imbuteliat, care apoi a devenit foarte cunoscut la nivel national si apoi international. Fiul lor Roberto este insarcinat cu productia si calitatea acesteia, iar fiica lor Mercedes are in grija exporturile.

Calitatea productiei de vin este controlata inca din vie. In functie de situatia meteorologica si de tipul de sol, fiecare soi de struguri este atent ingrijit gandind mereu la vinul care urmeaza sa se produca. Zona Rioja este una cu un sol foarte bogat, iar viile sunt de marimi mici, pentru a produce doar struguri de calitate. In vremea recoltarii, cand nivelul de alcool, culoarea si aciditatea sunt perfecte, strugurii sunt culesi manual si sunt dusi la crama pentru a fi pregatiti pentru producerea vinului. Pe drum se acorda foarte multa atentie ca strugurii sa nu aiba prea mare greutate pe ei pentru a nu se sparge si a incepe fermentarea inainte de vreme.

La producerea vinurilor, se imbina metodele traditionale cu tehnologia de ultima generatie. Dupa ce strugurii au ajuns in zona de productie, sunt alesi si striviti usor. Mustul rezultat se pune la fermentat si zilnic se verifica culoarea si cantitatea de tanini absorbita din cojile de struguri care plutesc la suprafata. Apoi acestea sunt, constant, apasate usor in vin pentru a elibera toate elementele lor, pentru ca nimic sa nu se piarda din aromele fiecarui vin. De aici sunt selectate vinurile pentru imbatranire. Vinurile tinere sunt luate jos, filtrate, imbuteliate si trimise pe piata, iar cele care urmeaza sa fie imbatranite vor sta atata timp cat este necesar in butoaie de stejar, pana cand vor dobandi toate calitatile de care au nevoie. Aici se intampla miracolele crearii vinurilor de calitate. Majoritatea strugurilor folositi sunt din soiul Tempranillo pentru vinurile rosii si Viura pentru vinurile albe, ambele soiuri reprezentative pentru zona Rioja.

Dintre vinurile realizate de acest producator, in magazinul Winelist din Romania gasiti vinuri care au fost tinere in anul 2009 si 2010 si vinuri batrane albe si rosii, de care trebuie sa va bucurati, pentru ca sunt vinuri exceptionale.

Distribuie cunoscutilor tai!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.