De ce emigreaza atât de mulți romani?

Piata muncii din Romania nu este una tocmai performanta. Exista zeci de mii de locuri de munca vacante si in acelasi timp exista zeci de mii de persoane care nu lucreaza, multumindu-se cu un ajutor primit de la stat.

Exista multi factori care decid aceste probleme, iar cei de la Jobslist ne-au ajutat sa raspundem la cateva intrebari importante legate de acesti factori.

Care sunt principalele motive pentru care exista atat de multe locuri de munca vacante in Romania?

In primul rand, faptul ca exista optiunea unor locuri de munca in strainatate cantareste foarte mult. Diferentele de salarii dintre Romania si strainatate sunt destul de mari si majoritatea celor care doresc sa munceasca prefera sa plece, mai ales ca este din ce in ce mai usor sa calatoresti in strainatate.

Un al doilea motiv este faptul ca exista ajutoare sociale care nu sunt deloc neglijabile. Gandind din perspectiva omului apt de munca, este mult mai rentabil sa primeasca un ajutor social si sa mai munceasca pe post de zilier, cateva zile pe luna, decat sa munceasca full time pentru un salariu minim.

Cum se pot rezolva aceste probleme?

O echilibrare a salariilor din strainatate si din Romania ar putea fi o solutie foarte buna. De asemenea, o schmbare legislativa privind ajutoarele sociale ar putea sa ii convinga pe cei apti de munca sa lucreze. Nu in ultimul rand, o mai buna comunicare intre angajatori si angajati. Noi incercam sa facilitam aceasta comunicare prin platforma pe care o punem la dispozitie.

Cum vor evolua locurile de munca in urmatorii ani?

Cu siguranta, evolutia va fi una puternica. Vor fi anumite joburi cre nu vor mai fi relevante in urmatorii 10 ani si vor fi locuri de munca noi. Spre exemplu, astazi exista meseria de Youtuber sau Influencer, meserii care nu existau in urma cu cativa ani si care probabil vor capata o imagine din ce in ce mai bine conturata.

De asemenea, preconizam ca se va renunta la programul de 8 ore si se va miza mai mult pe lucrul de acasa. Dat fiind faptul ca din ce in ce mai multi oameni lucreaza pe un calculator, cu conexiune la internet, este aproape natural ca procesul de munca sa se poata desfasura de acasa. Este adevarat ca exista avantaje si dezavantaje la acest mod de a lucra, printre avantaje numarandu-se castigul de timp si printre dezavantaje numarandu-se lipsa unui colectiv, insa oamenii s-au adaptat intotdeauna si cu siguranta vor putea sa transforme acest nou mod de lucru intr-unul productiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.