Echilibrul organic, functional si emotional

Atat starea de sanatate, cat si tulburarile acesteia, se manifesta pe trei planuri: anatomic (organic), functional si psihic (emotional).

Daca am incerca sa definim sanatatea conform acestei viziuni, am putea spune ca este acea stare in care organismul e caracterizat de integritatea structurii sale fizice (absenta unor lezari anatomice), de o capacitate fiziologica perfecta si de un bun echilibru psihic (cu absenta unor manifestari precum depresia, iritabilitatea sau temerile irationale).

Sursa generala a bolilor este dezechilibrul, iar acesta consta fie in excesul, fie in absenta unor elemente vitale. Omul zilelor noastre are parte de un exces de stres sau de un abuz de calorii, dar, simultan, el este vaduvit de prezenta unor nutrienti ori de efectele pozitive ale aerului curat si ale miscarii sau luminii solare. Asa apar bolile!

Un studiu al Departamentului de Stat pentru Agricultura al SUA arata ca un numar mare dintre cetatenii americani consuma zilnic mai putin de 70% din necesarul de vitamine si minerale. Daca s-ar efectua un asemenea studiu si in Romania, probabil ca rezultatele ar fi mai ingrijoratoare.

Prin lipsa acestor nutrienti corpul este pus in imposibilitatea de a se proteja fata de sursele perturbatoare exterioare (poluare chimica, acustica, electromagnetica, radioactiva), in absenta nutrientilor esentiali (pe care corpul nu si-i poate sintetiza singur), noxele de provenienta exterioara sau metabolica vor produce consecinte dezastruoase in organism, precum bolile organice (inflamatii, proliferari tumorale), problemele functionale (dureri, anchilozare) sau suferintele psihice (psihoze, nevroze). Indiferent de tratamentul aplicat, sanatatea nu se va putea restabili daca organismului tau ii lipsesc nutrienti precum acizii grasi esentiali, vitaminele sau aminoacizii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.